Lean Forum Bygg loggo
 
 

Fokuserar vi på vår verkliga kund?

Ledare 2014-09-25: Kajsa Simu

Kajsa Simu

Det kan vara ganska lätt att tappa fokus på kundvärdet när vi levererar i vår vardag, i vårt arbete, från våra företag. Vem är vår verkliga kund? Jag har under den senaste tiden haft två hemska men även intressanta upplevelser på hur det inte ska få gå till och där leverantören totalt har missat ovanstående.

Efter att ha nappat på ett attraktivt näterbjudande med fri frakt och hemleverans så hör sig en lokal utkörningsfirma av sig per SMS och meddelar att de kommer någon gång mellan 9 och 15 – och att jag ska svara om det är ok. Vem kan sitta stand-by hemmavid en hel arbetsdag? Jag ringer för att höra om de åtminstone kan minska spannet och får reda på att chauffören åker från depån tidigast vid 9-9:30 (redan där avslöjar de att de aldrig kan komma före 9:30), men själva tidsspannet kan de inte minska.

Läs mer »
 

Frukostmöte med uppskattad mix

Lean-frukost i Lund

Cirka 35 personer kom till Lean Forum Byggs frukostseminarium i Lund den 19 september med en bred uppslutning från olika delar av byggbranschen. Temat var ”Lean som arbetssätt – hur kan det se ut?” och bland de anmälda företagen kan nämnas Veidekke (som också stod som värd för mötet), Ikano Bostad, Skanska, Tyréns, AG Arkitekter, BoKlok, Byggnadsfirman Otto Magnusson, Ebab Syd, Flexator, MKB Fastighets AB, Olivetree, Prolog, Sundprojekt, Fojab Arkitekter och HSB Skåne … Med tanke på det stora intresset och de intressanta diskussionerna så hoppas vi att mötet resulterar i både fler medlemmar och partnerföretag.

Läs mer »
 

Årets Lean-byggare

Vi förbereder nu den 5:e omgången av byggsektorns eget Lean-pris – "Årets Lean-byggare". Prisutdelning sker i samband med Sveriges Byggindustriers byggala. 

Vi tar emot ansökningar och nomineringar till och med den 31 oktober 2014.

Under november gör Lean Forum Byggs styrelse en genomgång av underlaget och utser tre kandidater som går vidare till slutbedömning, som genomförs med hjälp av tidningen Byggindustrin.

Lean Forum Bygg står bakom utmärkelsen, som syftar till att synliggöra goda föredömen inom Lean förändringsarbete. Tidigare vinnare är Lindbäcks Bygg, JM, Ytterbygg och Stängbetong.

Mer information och anmälan »
 

Missa inte Lean-dagen på Strängbetong i Kungsör den 5 november

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar och diskussioner på plats hos Strängbetong i Kungsör – vinnare av Årets Lean-byggare 2013. Under dagen möter du Marie Nordqvist, produktionschef på Strängbetong i Kungsör, som berättar om den genomgripande resa med införandet av Lean på bred front i verksamheten som har gett oerhört goda resultat. Hans Reich, Chalmers Professional Education, ger en introduktion till Lean, visar på framgångsrika exempel och berättar om programmet Produktionslyftet. Dessutom inbjuds vi att göra en Gemba walk i Strängbetongs fabrik och labbmiljöer.

Seminariet arrangeras av Lean Forum Bygg i samarbete med Chalmers Professional Education och Strängbetong. Tipsa gärna dina kollegor, kunder, samarbetspartner och konkurrenter!

Mer information och anmälan »
 

Lean Construction-konferens i Danmark den 19-20 mars 2015

EGLC (European Group for Lean Construction) är ett årligen återkommande forum för aktörer från hela Europa med föreläsningar och diskussioner kring den senaste utvecklingen inom Lean Construction. Konferensen äger rum i Köpenhamn den 19-20 mars 2015 och arrangeras av Lean Construction Danmark. 

Har du frågor om konferensen, är intresserad av att hålla en presentation eller har andra idéer kring programmet så är du välkommen att kontakta sekretariatet på lcdk@leanconstruction.dk. Löpande uppdateringar om konferensen kommer annars att publiceras på www.leanconstruction.dk.

  

Lean Forum Bygg sprider kunskap om framgångsrikt Lean-tänkande och nya arbetsmetoder i byggsektorn. Genom att identifiera utvecklingsbehov och driva seminarier, konferenser och utbildningar bidrar vi till ökat kundvärde i samhällsbyggandet. Lean Forum Bygg är en ideell förening som sponsras av följande organisationer: