Lean Forum Bygg logotyp
 
 

Ge dig tid!

Ledare 2014-12-19: Kajsa Simu · Ordförande Lean Forum Bygg

Kajsa Simu

Som du kan läsa i artikeln på annan plats i nyhetsbrevet så hade vi nöjet att presentera Joakim Bjurström och Alan Mossman på vår Partnerdag i december. Att dela med sig – öppenhet och givmildhet – är ett recept på framgång som de verkligen betonar. Hur kan vi tänka annorlunda för att lyckas i vår kommunikation?

Det ”gamla” sättet att se på information var att samla så mycket ”intelligence” som möjligt, behålla och bevara sin egen kunskap och sedan dela ut den efter behov till organisationen (men nästa aldrig till konkurrenter eller leverantörer). Idag ser det helt annorlunda; för att alla ska kunna ta aktiva och korrekta beslut är informationsspridningen avgörande och för vår utveckling är kontakten med konkurrenter och kollegor en framgångsfaktor.

Läs mer »

Partnerdag och frukostseminarium i december

Det är hög aktivitet inom Lean Forum Bygg just nu. Förutom det pågående interna arbetet med styrelsemöten och upplägg inför Årets Lean-byggare, så genomfördes i december både en Partnerdag i Stockholm och ett frukostseminarium i Malmö. Tillsammans så lockade arrangemangen ett 70-tal personer.

Läs mer »

Nominerade till Årets Lean-byggare 2015

Lean Forum Byggs styrelse har nominerat tre företag till utmärkelsen Årets Lean-byggare. Hedareds Sand & Betong AB, Nordan AB (Tanumsfabriken) och Veidekke gör upp om Lean Forum Byggs utmärkelse för framgångsrikt Lean-arbete.

De nominerade företagen påverkar genom sitt arbete med Lean byggprocessen på de marknader och i de sammanhang där de är verksamma. Det finns också ett stort engagemang hos medarbetarna i dessa företag och en tydlig strävan efter ständiga förbättringar både i stort och smått.

Läs mer »

Save the date: ProduktionBygg och Svenska byggproduktionsdagen

Fyra byggföretag och fyra forskargrupper genomför just nu en förstudie om framtidens byggproduktion. 3D-utskrifter, Big Data, robotar och geometrisäkring kommer att testas för byggande. Tanken är att lyfta blicken och se hur vi ska producera byggda objekt i framtiden. Den 26 mars arrangeras den första Svenska Byggproduktionsdagen i Stockholm – välkommen att lyssna på utmanande resultat kring det senaste inom byggproduktion!

Mer information kommer i separat utskick i början av januari. För mer information, kontakta Helena Lidelöw, helena.lidelow@ltu.se.

Ständiga besök hos Strängbetong

Den 5 november genomfördes en Lean-dag med Lean Forum Bygg hos Strängbetong i Kungsör, tidigare vinnare av Årets Lean-byggare. Arrangemanget var så populärt att det blev fulltecknat och vi var tvungna att stänga anmälningsfunktionen! De nästan 50 deltagarna fick lyssna till både Produktionslyftets Hans Reich och fabrikschef Marie Nordqvist, som berättar om den genomgripande Lean-resa företaget gjort och som har gett oerhört goda resultat. 

Den 13 november tog Strängbetong även emot styrgruppen från NCC avdelning bostad, vilka nyligen har godkänts till Produktionslyftet. Enligt deras Lean-coach Kalle Persson var besöket mycket givande och visar än en gång på den generösa inställning Marie och hennes kollegor har till att dela med sig av sina erfarenheter – helt i Lean-andan!

Över 1000 medlemmar!

Tårta, över 1 000 medlemmar!

Föreningen växer på alla håll och kanter. Vi genomför fler arrangemang, vi har allt fler besökare vid våra frukostseminarier, vi har fått in ett antal nya partnerföretag – och nu har vi passerat 1 000 medlemmar! Vid senaste styrelsemötet hos NCC i Stockholm firade vi detta med denna goda tårta. För alla som inte var närvarande kan vi späda på avundsjukan genom att berätta att den var himmelskt god!

  

Lean Forum Bygg sprider kunskap om framgångsrikt Lean-tänkande och nya arbetsmetoder i byggsektorn. Genom att identifiera utvecklingsbehov och driva seminarier, konferenser och utbildningar bidrar vi till ökat kundvärde i samhällsbyggandet. Lean Forum Bygg är en ideell förening som sponsras av följande organisationer: