Lean Forum Bygg logotyp
 

Utmaningen med "gör om, gör rätt"

Ledare 2015-05-12: Kajsa Simu · Ordförande Lean Forum Bygg

Kajsa Simu

Allt fler börjar få upp intresset för Lean inom byggande och det finns både mångårig forskning samt en hel del artiklar kring Lean Construction. Däremot finns det inte – vad jag kunnat hitta – någon bra sammanställning över skillnaden mellan Lean Construction och ”vanligt” Lean. Efter en hel del letande har jag lyckats få ihop ett kortare dokument, men det är ett eftersatt område och kanske något att ta tag i framöver. Samtidigt visar arbetet med sammanställningen att vi är helt rätt ute med Lean Forum Byggs egen Lean Construcion-variant av boken ”Detta är Lean”. 

En annan reflektion väcktes i ett samtal med ett par vänner och kollegor från bank- respektive landstingsvärlden, där banken arbetat flera år med Lean medan landstinget inte arbetat med det alls. I diskussionen kom frågan upp om när ett arbete ska avbrytas om det inte leder dit det var tänkt? Själv har jag stickat på en tröja till min man i cirka 12-13 år med löftet ”du får den före 50”, vilket han nyligen påminde mig om.

Läs mer »

Rekord när Årets Lean-byggare utsågs

Prisutdelning Årets Lean-byggare 2015

Konferencier Ellinor Persson med vinnarna Emile Hamon och Jenny Johansson från Veidekke.

Årets Bygge-gala den 24 mars, med utdelningen av Lean Forum Byggs och tidningen Byggindustrins pris Årets Lean-byggare, blev ett rekordevenemang. Med 500 gäster på middagen slogs fjolårets siffra med 200 personer. Glädjen hos årets vinnare gick inte att ta fel på!

Före prisutdelningen och galamiddagen genomfördes sex föreläsningar med en bred inblick i framtidens bostadspolitik och kvalitets- och säkerhetsfrågor inom samhällsbyggnad samt även mjukare aspekter. Bostadsminister Mehmet Kaplan uttryckte en stark vilja att fortsätta att utveckla en tät dialog med samhällsbyggnadsbranschen samt att vi måste få ut mer av våra investeringar, allt med tanke på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Proffstyckaren Stig-Björn Ljunggren lyfte fram betydelsen av att förenkla våra processer för att få ut mer av det vi gör, där utmaningen ligger i att leverera kvalitet till minskade kostnader.

Läs mer »

Film med Årets Lean-byggare

Film med Årets Lean-byggare

Veidekke vann Årets Lean-byggare 2015. Intervju med Thomas Gardell, Veidekke, Hans Reich, Chalmers Professional Education (juryn), samt Kajsa Simu, ordförande Lean Forum Bygg. Inspelningen genomfördes under Årets Bygge-galan på Circus i Stockholm, den 24 mars.

Se filmen på Youtube »

Missa inte årsmötet den 20 maj

Välkommen till årsmötet

Du har väl bokat in dig till årsmötet? Om inte så gör det snarast, det är ett begränsat antal platser! Vi kommer att hålla till hos NCC i Solna, fullständig information och anmälningsformulär hittar du på hemsidan. Årsmötet bjuder bland annat på en presentation av det arbete Årets Lean-byggare Veidekke drivit och som gett dem priset. Niklas Modig berättar hur världens främsta verksamheter löser sina utmaningar och alla som deltar på årsmötet får ett exemplar av hans och Pär Åhströms bok ”Detta är Lean”, en av världens mest sålda Lean-böcker.

Mer information, möteshandling och anmälan »

Följ styrelsens logg

Lean Forum Byggs loggFör den som inte har noterat det så har Lean Forum Bygg börjat med att föra ”logg” på hemsidan. Här skriver styrelseordföranden och resterande styrelse omväxlande inlägg kring tankar, funderingar och händelser med bäring på antingen Lean Forum Bygg, den egna arbetsplatsen eller Lean generellt.

Två gånger i veckan uppdateras loggen och det finns redan nu ett 25-tal inlägg att läsa. Vill du vara säker på att inte missa något inlägg så rekommenderar vi dig att följa #Leanbygg på Twitter – här tweetar styrelseordföranden varje gång en ny logg läggs upp!

Spana in loggen »

Stipendium och reseblogg

Stipendiater

Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons Forskarstipendium tilldelades adjungerad lektor Kajsa Simu vid Luleå tekniska universitet, tillika Lean Forum Bygg styrelseordförande, vid en ceremoni i Göteborg i mitten av november 2014. Stipendiet ska Kajsa använda för att delta i tränings- och utbildningsveckor Lean management i Tokyo, kunskap som sedan ska omsättas i effektivare byggprocesser. I slutet av maj 2015 reser Kajsa till Japan för den första omgången och under sin vistelse kommer hon att skriva en reseblogg som publiceras på Lean Forum Byggs hemsida, med möjlighet att både kommentera och komma med följdfrågor. Resebloggen kommer att läggas upp den 23 maj.

Historiskt steg för byggsektorn

Historiskt steg för byggsektorn

Vi kan glädjande nog konstatera att det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment har blivit beviljat, ett program som i stort består av två delar: Industriellt byggande och informationsteknologi via BIM, med det grundläggande budskapet att vi måste inkludera hela värdekedjan hårdare. Det finns en stor överhörning mellan Lean och produktionsfrågan; med Smart Built Environment slår företagen fast att vi måste jobba gemensamt med dessa frågor. 

Det är historiskt mycket pengar som kommer att kunna göra en stor skillnad; om vi använder denna möjlighet på rätt sätt kan vi bli en av de ledande nationerna i världen. I Sverige är vi duktiga både inom Lean och industriellt byggande, men vi ska inte ”bara” vara nöjda med vår inhemska utveckling utan även titta på den internationella aspekten. Hur kan vi bli en global spelare på ett helt annat sätt än vi är idag? 

Läs mer på IQ Samhällsbyggnads hemsida »

Byggföretag till Produktionslyftet

Byggföretag till Produktionslyftet

Produktionslyftet välkomnar sökande till programmet också från byggsektorn. Ett antal företag – både avslutade, pågående och nystartade – har valt att satsa på att utveckla sitt Lean-arbete med Produktionslyftet, exempelvis Strängbetong, NCC och Markbygg. Under 2015 finns det ett knappt tiotal platser kvar att söka, så det är först till kvarn som gäller – läs mer på www.produktionslyftet.se. Här kan ni även läsa det senaste nyhetsbrevet från Produktionslyftet, med en ledare skriven av Lean Forum Byggs styrelseledamot Helena Lidelöw.

Lean Forum Bygg sprider kunskap om framgångsrikt Lean-tänkande och nya arbetsmetoder i byggsektorn. Genom att identifiera utvecklingsbehov och driva seminarier, konferenser och utbildningar bidrar vi till ökat kundvärde i samhällsbyggandet. Lean Forum Bygg är en ideell förening som sponsras av följande organisationer: