Lean Forum Bygg logotyp
 

Kvalitetsledning enligt ISO 9001 – ringer det några Lean-klockor?

Ledare 2016-06-10: Christel Isaksson · Ordförande Lean Forum Bygg

Christel Isaksson

Att sätta fingret på vad som är Lean och hur det främjar arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet i byggsektorn verkar det råda delade meningar kring – kanske rent av vissa missförstånd. Ett missförstånd, eller snarare okunskap kring Lean-filosofin och dess metoder, har visat sig vara att det finns de som tror att Lean innebär att arbeta snabbare, vilket i sin tur skulle innebära risker ur arbetsmiljösynpunkt.

Skulle vi hasta igenom vårt arbete, oavsett vad vi arbetar med, så håller nog alla med om att det ökar riskerna för såväl ett dåligt utfört arbete och ökade risker gällande vår arbetsmiljö, både den fysiska och den psykosociala. Att arbeta Lean innebär att vi strävar mot att arbeta SMARTARE! Det är något helt annat. Att arbeta smartare leder till effektivare processer, noga planerade arbetsflöden, eliminerade slöserier, löpande riskhanteringar – allt detta för att säkerställa en leverans till rätt kvalitet med en nöjd kund i fokus.

Läs mer »

Ha tålamod och välj dina strider

Att Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning utsågs till Årets Lean-byggare 2016 har nog inte undgått många. Vad som däremot inte lika många känner till är hur målmedvetet de arbetat under flera år och, som alltid när det gäller Lean, i både mot- och medvind. Carina Molin, som ledde arbetet, berättar om deras framgångsrika resa.

Läs mer »

Stabil bas – spännande utveckling

Lean Forum Byggs årsmöte innebar både en titt i backspegeln – för att se ur långt vi kommit – men även ett avstamp för framtiden med en ordentligt förnyad styrelse. Flera trotjänare valde att lämna styrelsearbetet, däribland ordföranden Kajsa Simu, men entusiasmen hos de inte färre än sex nya ledamöter under ledning av ordförande Christel Isaksson gick inte att ta miste på.

Läs mer »

Sök till Årets Lean-byggare

Du vet att du redan nu kan ansöka till den sjunde omgången av byggsektorns eget Lean-pris – Årets Lean-byggare? Vi tar emot ansökningar och nomineringar till och med den 31 december 2016. Det nominerade arbetet kan omfatta hela eller delar av företaget/organisationen, det kan utgöra en del av Lean-arbetet, exempelvis användandet av pulstavlor, daglig styrning, förbättringsarbete … Gör din intresseanmälan via hemsidan under fliken ”Årets Lean-byggare”!

Lean Forum Konferens

I år genomförs Lean Forums konferens den 19-20 oktober i Stockholm och mot bakgrund av FNs Agenda 2030 är temat ”Lean för hållbar utveckling”. Årets konferens är både hållbar och närproducerad där de fokuserar på inhemska erfarenheter och kunskaper med relevanta, internationellt erkända och högaktuella personer i Sverige. Deltagande talare är bland andra Leif Östling (Lean-veteran i sin nya roll som styrelseordförande för Svenskt Näringsliv), Margareta Ozolins (AstraZenecas chef för deras prisbelönta tillverkning i Sverige) och Håkan Forss (Lean- och agile-coach på King om experiment och gamification). Mer information hittar du på hemsidan www.leanforum.se.

Effektivt byggande – utmana dina processer!

Efter Lean Forum Byggs specialutgåva av ”Detta är Lean” är det dags för nästa bokprojekt. Just nu fokuserar en arbetsgrupp bestående av Christel Isaksson (Arcona), Helena Lidelöw (Lindbäcks Bygg/LTU), Johan Brantehag (Peab), Marie Nordqvist (E.ON), Emile Hamon (Veidekke) och Kajsa Simu (NCC/LTU) på en genomgång av texterna i ”Effektivt byggande – utmana dina processer!” Tanken är att ytterligare utveckla den version som uppdaterats av Caroline Jarebrant (Swerea IVF) och Emile Hamon. Originalförfattare är Birgitta Öjmertz och Dan Blücher och de ingår tillsammans med Caroline Jarebrant (och Emile Hamon) i en kvalitetssäkrande referensgrupp. Om allt löper som planerat blir det åter en bokrelease till hösten!

Lean Forum Bygg sprider kunskap om framgångsrikt Lean-tänkande och nya arbetsmetoder i byggsektorn. Genom att identifiera utvecklingsbehov och driva seminarier, konferenser och utbildningar bidrar vi till ökat kundvärde i samhällsbyggandet. Lean Forum Bygg är en ideell förening som sponsras av följande organisationer: