Lean Forum Bygg logotyp
 

Lean – en ständig strävan

Ledare 2016-10-07: Christel Isaksson, ordförande Lean Forum Bygg

Christel Isaksson

Jag möter en hel del människor som vill diskutera Lean med mig och ofta så utrycker de sig som ”vi är Lean på vårt företag” eller ”vi arbetar Lean och har tagit fram ett företagsanpassat arbetssätt – nu är det klart, vi har hittat ett facit för oss”. Det är ju bra, tänker jag, jättebra att vi är så många som förstår effekten av Lean, samtidigt som jag tänker att den dagen jag säger att jag ÄR Lean så har jag liksom tappat poängen. Lean är en ständig resa, en resa med ständiga förbättringar som delmål och konstant utveckling som dess syfte. Jag brukar säga att vi på Arcona, där jag arbetar som Leanledare, strävar mot Lean och det är skillnad. Lean är en ständig strävan mot förbättring och vi ska alltid bli bättre!

Läs mer »

Lindbäcks Bygg – Årets Lean-byggare 2010

I en artikelserie följer vi upp Lean Forum Byggs tidigare mottagare av utmärkelsen Årets Lean-byggare, där den första att utses var Lindbäcks Bygg. Året var 2010 och utmärkelsen kallades då för ”byggsektorns eget Lean-pris” för att skilja det från Lean Forums ”Svenska Leanpriset”. I slutet av september fick vi en pratstund med VD och ägare Stefan Lindbäck om hans reflektioner kring priset.

Läs mer »

Lean inom byggandet – konsekvenser och metoder

Jarkko Erikshammar och Matilda Höök

Fredagen den 9 september arrangerade Lean Forum Bygg ett frukostmöte om potentialen för Lean inom byggsektorn. Mötet i Umeå skedde i samarbete med partnerföretaget iTid och på agendan fanns frågeställningarna ”Vad är Lean forum bygg?” och ”Lean Construction: Mer än en kopia av bilindustrin”. Föredragshållare var iTids Jarkko Erikshammar och Matilda Höök som båda har erfarenhet från byggindustrin.

Läs mer »

Effektivt byggande – utmana dina processer!

”Författarnas övertygelse är att Lean-principerna är generella för all sorts produktion. Ambitionen är att på ett lättillgängligt sätt sprida kunskapen om Lean till alla aktörer inom samhällsbyggnadssektorn. Målet med skriften är att på ett snabbt och pedagogiskt sätt beskriva potentialen och innebörden av att arbeta med Lean inom samhällsbyggnadssektorn i Sverige.” Se där, ett litet smakprov ur förordet till den tredje upplagan av boken ”Effektivt byggande – utmana dina processer!” som Lean Forum Bygg arbetar med. Ett första utkast cirkulerar nu i arbetsgruppen och arbetet med bildurval ska inledas. Vi ser fram emot en bokrelease även denna höst!

Marie Nordqvist – Årets Kraftkvinna?

Marie Nordqvist

Vår styrelsemedlem Marie Nordqvist är nominerad till Årets Kraftkvinna, ett pris som är instiftat av föreningen Kraftkvinnorna för att lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen och samtidigt motverka bilden av att det är brist på erfarna kvinnor i branschen. Nu håller vi alla tummar vi har inför utdelningen den 25 oktober! Bilden visar Marie när hon tog emot priset som Årets Lean-byggare 2014.

Arbetet med Lean får effekt ...

På portalen www.hallbartbyggande.com medverkar bland andra Lean Forum Byggs ordförande Christel Isaksson, där hon berättar om hur Lean blir allt vanligare inom byggbranschen och hur den kan göra industrin mer hållbar. ”Jag skulle vilja påstå att vi blir fler och fler. Företagen kanske inte alltid kallar sitt arbetssätt för Lean, men vi på Lean Forum Bygg ser ändå att fler och fler arbetar enligt Lean-metodikerna i någon form.” 

Läs hela artikeln »

Lean Forum Konferens 2016

Lean Forum

Årets Lean-konferens arrangeras återigen i Stockholm, denna gång på Clarion Hotell Stockholm vid Skanstull den 19-20 oktober. Bland föreläsarna hittar vi Leif Östling (Svenskt Näringsliv), Margareta Ozolins (AstraZeneca), Johanna Hagelberg (Stora Enso) och inrikesminister Anders Ygeman med fler. Dag två erbjuder en palett av studiebesök på företag som berättar om sina Lean-satsningar.

Mer information och anmälan »

Lean Forum Bygg sprider kunskap om framgångsrikt Lean-tänkande och nya arbetsmetoder i byggsektorn. Genom att identifiera utvecklingsbehov och driva seminarier, konferenser och utbildningar bidrar vi till ökat kundvärde i samhällsbyggandet. Lean Forum Bygg är en ideell förening som sponsras av följande organisationer: