Lean Forum Bygg logotyp


Hem

Sponsring

Bli medlem i Lean Forum Bygg


 


 

Partner

Arcona Chalmers Professional Education Cramo EGA ElbjörnIkano Bostad IFL iTid Lean Concepts Lindbäcks Bygg NCC Olivetree PeabPlanör PrologTyrens Vellingebostäder Vico Ytterbygg

Nyhetsflöde Prenumerera på nyhetsflöde
Webbkarta Webbkarta
Webbkarta Senaste nyhetsbrevet
   

Filmer från frukostmöte i Luleå

Notis 2016-04-22

Fredag den 11 mars arrangerade Lean Forum Bygg och partnerföretaget iTid ett frukostmöte om potentialen för Lean inom byggsektorn. Ett 40-tal morgonpigga besökare kom till Vetenskapens Hus i Luleå och tog del av presentationer som bland annat berörde A3-metoden, Toyota Kata och de ekonomiska konsekvenserna av att arbeta med minskad variation i byggprojekt.

Anders Sörqvists presentation (film) »
Maria Öqvists presentation (film) »
Helena Lidelöws och Kajsa Simus presentation (film) »


Save the date – Lean Forum Byggs årsmöte den 17 maj

Notis 2016-03-29

Den 17 maj planerar vi som bäst för Lean Forum Byggs årsmöte. Tanken är vi ska vara på Dome of Visions på KTH i Stockholm. Alla detaljer är inte klara, men boka datumet i din kalender så återkommer vi med en inbjudan (som också kommer att läggas upp på hemsidan). Programmet börjar sätta sig, ett program där vi vill sätta fokus på hela sektorns arbete med Lean – från beställare till utförare. Vi ses i Stockholm!


Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning Årets Lean-byggare 2016

Notis 2016-03-09

På bilden Jelinka Hall, till vänster, som efterträder Carina Molin som ansvarig för bygg- och miljöavdelningen. Värmdö kommuns bygg- och miljöavdelning vann årets Lean-byggare med följande motivering:

Vinnaren utgör en mycket viktig del i den integrerade värdekedjan för effektivt byggande. Där kan många hämta både inspiration och idéer till att bli mer kundorienterade, till nytta för hela samhällsbyggnadssektorn.


Per-Erik Josephson

Notis 2016-03-02

Per-Erik Josephson

Det är med sorg i hjärtat vi fått ta emot beskedet att Per-Erik Josephson har lämnat oss. Per-Erik har alltid varit en förebild för Lean Forum Bygg genom sitt arbete med att identifiera slöserier och inspirera kring Lean Construction. Per-Erik var även en av grundarna till Lean Forum Bygg.

Våra tankar går till Per-Eriks nära och kära.

160302 Lean Forum Byggs styrelse


Lean-konferens i Helsingör – LIPS 2016

Notis 2016-02-29

Lean Forum Byggs systerförening Lean Construction DK bjuder in till den årliga konferensen LIPS – Lean In the Public Sector Construction Conference. 2016 års upplaga av konferensen genomförs den 12-14 september på konferensanläggningen Konventum i Helsingör.

Mer information på Lean Construktion DKs hemsida »


Allting startar med SUNN

Ledare 2016-02-24: Kajsa Simu · Ordförande Lean Forum Bygg

Kajsa Simu

Att tänka stort i det lilla sammanhanget och att i helheten fortfarande se detaljerna är svårt. Mycket svårt till och med, men samtidigt också mycket viktigt. Ett ord från en förändringskurs från förr dyker upp: SUNN, det vill säga Skit-Under-Naglarna-Nivån (tack Bo Ahrenfelt). Det är här allt förändrings- och förbättringsarbete börjar. 

Allt hänger ihop; det börjar i det småskaliga som samtidigt ska följa den övergripande strategin för att styra mot det långsiktiga målet. Ju längre ut i verksamheten desto viktigare är detta. Det finns en intressant koppling till de företag och organisationer som sökt till Årets Lean-byggare; det gäller sällan hela organisationen utan snarare en avdelning eller liknande som representerar de första tecknen på att de börjat arbeta i en given riktning.

Läs mer »


Att leda och styra inom Toyota

Artikel 2016-02-24

I mitten av november 2015 tillbringade Lean Forum Byggs styrelseordförande Kajsa Simu en andra utbildningsvecka i Lean på plats i Japan. Första sejouren genomfördes i maj 2015 vilken föranledde en reseskildring som publicerades i nyhetsbrevet från juni. Här följer Kajsas sammanfattande reflektioner från den andra delen av utbildningen.

Tillbaka om inte till framtiden så i alla fall till ett lärande som kan ta mig och förhoppningsvis andra mot en starkare framtid. Kurskamraterna representerade både forskning, biltillverkning, gruvindustri och konsultsidan, en ganska liten grupp som gav mig möjlighet att lära hur andra företag antagit sina utmaningar.

Läs mer »


De nominerade till Årets Lean-byggare

Notis 2016-02-24

Den 9 mars utses Årets Lean-byggare 2016 vid Årets Bygge-gala på Cirkus i Stockholm. Några dagar innan kommer tidningen Byggindustrin ut med sitt ”gala-nummer” där de tre nominerade presenteras närmare, men vi kan redan nu berätta att de är Moelven, Värmdö kommun och Peab. Dessa har i hård konkurrens gått vidare för juryns bedömning, en jury som består av Maria Viidas (Falkenbergs kommun), Lars Stehn (LTU) och Hans Reich (Chalmers). Vi önskar lycka till och ser fram emot prisutdelningen den 9 mars!


Lindbäcks bygg tar industriellt byggande ett steg till

Notis 2016-02-24

Lindbäcks Bygg var en av de första vinnarna av Lean Forum Byggs Lean-pris (på den tiden hette det inte Årets Lean-byggare). Sedan dess har de gått vidare med sitt Lean-arbete och Stefan Lindbäck medverkade bland annat som en av skribenterna i Lean Forum Byggs utgåva av Modigs/Ålströms bok ”Detta är Lean”. Nu har tidningen Ny Teknik uppmärksammat företagets senaste satsning på en ”superfabrik”.

Läs artikeln »


Smart Built Environments första utlysning

Notis 2016-02-24

Inom kort öppnar det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment sin första utlysning och bjuder inför denna in till ett frukostmöte fredagen den 11 mars klockan 08:00-10:00 i Stockholm. Under seminariet kommer representanter från Smart Built Environments programledning och från Formas berätta om utlysningen, hur du ansöker samt svara på frågor.

Läs mer »


Lean inom byggandet – konsekvenser och metoder

Notis 2016-02-24

Välkommen till Lean Forum Byggs frukostmöte om potentialen för Lean inom byggsektorn fredagen den 11 mars klockan 08:00-10:00 på Vetenskapens Hus i Luleå. Mötet är kostnadsfritt, frukost kommer att serveras och på agendan har vi ”De ekonomiska konsekvenserna av att arbeta med minskad variation i byggprojekt” med Helena Lidelöw och Kajsa Simu från LTU. Dessutom föreläser Jarkko Erikshammar från LTU och Maria Öqvist från iTid om ”Toyota Kata: Ett arbetssätt som kan tillämpas även inom byggandet” samt Mattias Wennström från iTid om ”A3-metoden: Rotorsaker blir synliga”. Arrangemanget är kostnadsfritt.

Mer information och anmälan »


Du följer väl oss på sociala medier?

Notis 2016-02-24

Sedan en tid tillbaka finns Lean Forum Bygg även på de vanliga sociala medierna som Facebook, LinkedIn och Twitter. Vår huvudportal är och förblir hemsidan, men du kan även följa det veckovisa flödet via andra kanaler:

Lean Forum Bygg på LinkedIn »
Lean Forum Bygg på Twitter »
Lean Forum Bygg på Facebook »


Kommande aktiviteter
Visa alla »

Beställ våra Lean-böcker

Lean Forum Byggs specialutgåva av "Detta är Lean" och "Effektivt byggande – Utmana dina processer"

Senast uppdaterat 16-05-26