Vinnare 2023: Heidelberg Materials Precast Abetong H-fabrik

2023 års vinnare av Årets Lean-byggare blev Heidelberg Materials Precast Abetong H-fabrik, som belönades för sitt arbete med att implementera Lean som grundläggande filosofi för hela verksamheten.

I sin motivering skrev framförde juryn bland annat: ”Företaget knyter ihop sin målbild och vision med ett aktivt dagligt förbättringsarbete som över tid har gett tydliga, mätbara och redovisade effekter i produktivitet, arbetsmiljö och ekonomiskt resultat.”

Heidelberg presenterade sitt arbete vid Lean Forum Byggs årskonferens den 4 oktober 2023. Från vänster Emmie Karlsson, Anders Olofsson, Beppe Harrysson, Branislav Dimitrijevic och Paul Karlsson.

Vi träffade Paul Karlsson, fabrikschef på Heidelbergs fabrik Vislanda H, för ett samtal om hans viktigaste insikter från Lean-arbetet, resultat och bästa tips.

Varför började ni arbeta med Lean? Fanns det någon specifik utmaning som ni ville hantera?

Jag arbetade tidigare på Kinnarps som har etablerat ett Lean-tänk i hela verksamheten. Det fanns ett intresse för detta även på Heidelberg och under 2018 fattade vi beslutet att gå in i Produktionslyftets 18 månaders utvecklingsprogram. Det var en förbättringsresa som vi ville göra, inte för att hantera ett problem eller liknande, utan för att bygga en bra plattform och utgångspunkt för framtiden.

Produktionslyftets metodik och coachning gav oss möjlighet att driva förbättringsarbetet snabbare och bredare. Vår fabrik var först ut men våra nya arbetssätt implementeras nu i hela koncernen.

Hur startade arbetet med Produktionslyftet och vad fokuserade ni på för att komma i gång?

När vi startade utvecklingsprogrammet tog vi med hela tjänstemannagänget till Kinnarps för att visa hur det kan fungera och vilka resultat som kan uppnås. Två av våra medarbetare, en tjänsteman och en kollektivanställd, fick också gå Lean-utbildning på Chalmers och de blev sedan våra interna förändringsledare.

Den inledande fasen av Produktionslyftet gick ut på att etablera en gemensam bild av nuläget och arbeta med mål, visioner och värderingar. Sedan gick vi vidare med pilotprojekt för att komma i gång med konkret förbättringsarbete. Under hela programmet hade vi stöd med coachning var 14 dag.

Daglig styrning med hjälp av digital pulstavla på H-fabriken i Vislanda. Paul Karlsson betonar att digitaliseringen av Lean-arbetet har varit en viktig nyckel till framgång.

Vilka är de viktigaste resultaten som ni har uppnått?

Viktigast av allt är att vi har sett ett tydligt ökat engagemang hos våra medarbetare. Allt fler bidrar till vårt förbättringsarbete, där vi nu avslutar cirka 300 förbättringsförslag per år och alla anställda genomför förbättringsmöten var fortonde dag. Vi har också en extremt hög närvaro på jobbet vilket gör det enklare att planera och öka effektiviteten.

Kvaliteten har förbättrats och det gäller kvalitet i alla led, inte bara ren produktkvalitet. Våra medarbetare fångar själva upp brister i våra arbetssätt och de lyfts direkt upp för diskussion i daglig styrning-möten. Vi arbetar med ett digitalt system för hantering av avvikelser vilket möjliggör analys och systematisk uppföljning.

Vi har också börjat testa dagliga mätningar av medarbetarnas engagemang och trivsel på arbetsplatsen. Målet är att alla ska ha en bra dag på jobbet och det vill vi följa upp dagligen som ett komplement till medarbetarundersökningen.

Vilket råd vill du ge till andra företag som vill implementera Lean i sin verksamhet?

Det är svårt att starta upp ett omfattande förändringsarbete på egen hand, även om det på sikt är något som måste drivas vidare internt. Så anlita externt stöd, till exempel genom att gå med i Produktionslyftet, så får du hjälp att sätta strukturer, koncept och plattformar för fortsatt utveckling. Se också till att digitalisera allt Lean-arbete, för oss var det en viktig nyckel till framgång.

I vårt förändringsarbete har vi startat med alla medarbetare i ledande position. Det är viktigt att visa att detta är något som hela organisationen och alla chefer står bakom. Sedan har vi förankrat brett i organisationen och vi har vågat vara tydliga med att det är denna väg som gäller. ”Antingen kliver ni på bussen och är med på den här resan, eller så är det dags att lämna oss och göra något annat.”

Samtliga medarbetare på H-fabriken i Vislanda uppklädda i vinnartröjor för att markera framgången med Lean-arbetet.

Vad har det betytt för er att bli uppmärksammade genom utmärkelsen Årets Lean-byggare?

Det har betytt mycket mer än vad jag hade förväntat mig. Det har bland annat varit ett stort intresse för studiebesök hos oss, och det från alla möjliga branscher. Vi har fått in bra exjobbare och vi får förfrågningar om att föreläsa i olika sammanhang.

Alla som är intresserade och vill höra mer om hur vi har arbetet är välkomna – vi känner oss alltmer stärkta i att öppenhet och samarbete hjälper oss i vår fortsatta utveckling. Men det som jag ser som det viktigaste resultatet är den stolthet som det har gett oss i fabriken – det är ett fantastiskt lagarbete som vi har blivit uppmärksammade för.

Se film från seminarium med Paul Karlsson den 25 januari 2024 →
Läs mer om prisutdelningen i Årets Lean-byggare 2023 →