Ledare: Ge dig tid

Publicerat den 19 december 2014

Kajsa Simu

Som du kan läsa i artikeln på annan plats i nyhetsbrevet så hade vi nöjet att presentera Joakim Bjurström och Alan Mossman på vår Partnerdag i december. Att dela med sig – öppenhet och givmildhet – är ett recept på framgång som de verkligen betonar. Hur kan vi tänka annorlunda för att lyckas i vår kommunikation?

Det ”gamla” sättet att se på information var att samla så mycket ”intelligence” som möjligt, behålla och bevara sin egen kunskap och sedan dela ut den efter behov till organisationen (men nästa aldrig till konkurrenter eller leverantörer). Idag ser det helt annorlunda; för att alla ska kunna ta aktiva och korrekta beslut är informationsspridningen avgörande och för vår utveckling är kontakten med konkurrenter och kollegor en framgångsfaktor.

Det här omfattar också vikten av att inkludera alla i organisationen, från ledning hela vägen ut till våra hantverkare och yrkesarbetare. Det är ofta här vi snubblar. Tyvärr lever vi fortfarande i en hierarki där vi ständigt funderar på vem som ska berätta vad för vem, när utvecklingen visar att alla måste vara uppdaterade. Hur kan vi göra det på ett bra sätt? Det måste bygga på tillit och förtroende, på insikten om att mottagaren kan förvalta informationen och ta kloka beslut. Ofta handlar hierarkier just om avsaknaden av förtroende och tillit, även om jag inte vill tro att det finns någon dold agenda. Vi måste tro på den goda viljan, och att fler tänker bättre än få.

Vi måste bli bättre på alla nivåer att identifiera vad vi verkligen behöver, vad som behövs i organisationen för att vi ska göra ett bra jobb. Jag tror att vi ofta fokuserar på fel saker. Det är lätt ramla in i enkla, kortsiktiga lösningar som mer resurser, mera pengar, en snabbare dator, en till maskin. Behovet kan mycket väl ligga inom de mjukare parametrarna och vara svårare att identifiera. Många gånger är det inte dock inte svårare än att det handlar om information och delaktighet … Givmildhet är även något som kännetecknar de kommande helgerna. Det är en tid för perspektiv och eftertanke, att stanna upp och reflektera. Ge dig tid.

Våra djupare, eller kanske mjukare, värden – eller rent av grundläggande principer! – baseras ofta utifrån hemmet och familjen, även om de också dyker upp i jobbet. Mitt förslag är att du ska försöka stänga av alla jobbtankar som du har med dig in i helgen, ge dig istället rikligt med tid att koppla av. När du är åter efter helgerna har du förmodligen lösningar klara även på många jobbutmaningar, bara du låter kropp och själ slappna av. Med detta vill jag önska alla en riktigt härlig ledighet, oavsett om du väljer att fira eller inte fira God Jul & Gott Nytt År!

Kajsa Simu · Ordförande Lean Forum Bygg