”Tillsammans är man mindre ensam” är titeln på en bok av den franska författarinnan Anna Gavalda, ett uttryck som jag verkligen tagit till mig. Skillnaden mellan att vara själv och att vara ensam är ganska stor, något jag praktiskt kan konstatera under resan till Japan; att åka till storstaden Tokyo som ”lantis” från övre Norrlands glesbyggd kan vara tufft om man känner sig ensam, men helt ok om man ”bara” är själv. Det är härligt att känna stödet från kollergor, medarbetare och andra närvarande (om än inte fysiskt) i allt från teknisk support till att hitta rätt och att få in rätt mat … Det är otroligt viktigt, inte bara i resesammanhang.

Du kan också vara själv som chef, men du klarar inte av att vara chef om du är ensam. Det är något vi borde tänka mer på, skillnaden mellan dessa begrepp och hur vi kan förhålla oss till dem. I exempelvis förändringsarbete är det också väldigt lätt att känna sig ensam ibland. Att då kunna träffa andra i samma situation gör att du kan kliva över från ensamhetskänslan till att bara vara själv, en omgivning som Lean Forum Bygg också erbjuder.

I fredags, precis inför avresan mot Japan, deltog jag vid familjär tillställning på Villa Johanneberg i Göteborg arrangerad av Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse, den stiftelse som står för mitt forskningsstipendium. Här, bland nya och tidigare stipendiater, kände jag tydligt att vi som förändringsledare eller entreprenörer inte var ensamma, även om vi arbetar själva. Rent konkret fanns det ytterligare en anledning för mig att inte känna mig ensam: Med på tillställningen var nämligen vår styrelseledamot Jerker Lessing, som mottog sitt stipendium för ett halvt års gästforskning vid Stanford University! Nej, jag känner mig verkligen inte ensam.