Mycket utveckling sker av nyfikenhet och viljan att experimentera, men även ett visst tävlingsmoment kan ingå. Ibland är det tävlan mot en själv, kanske ett utsatt mål som man vill nå medan andra gånger så ställs ens bedrift i relation till någon annans prestation. Att förbättras är en naturlig drivkraft, liksom att emellanåt mäta sina krafter i tävlingsform. Senaste tiden har jag haft förmånen att få arbeta med hela tre olika former av tävlingsmoment inom vårt intresseområde och även om de är väsensskilda så har de det gemensamt att de alla är väldigt intressanta för mig som är genuint intresserad av förbättringsarbete.

Vid första tillfället fick jag förmånen att sitta med i juryn för tävlingen ”Draknästet”. Denna genomförs inom kursen Industriellt byggande på Luleå tekniska universitet där studenter från civilingenjörsprogrammen inom arkitektur och väg- och vattenbyggnad under kursen gång fått arbeta fram affärsidé och affärsplan för något nytt och spännande inom byggindustrin. Detta presenterades för en granskande och ifrågasättande jury som dessutom hade till uppgift att kora en vinnare; en väldigt kul och givande dag med unga drivna människor och många häftiga tävlingsbidrag.

Andra tillfället har varit att arbeta för Lean Forum Bygg med det nyinstiftade priset ”Årets Lean-byggarstudent” som belönar årets bästa examensarbete inom tillämpningen av Lean i samhällsbyggandet. Prisutdelning kommer att genomföras i samband med mässan Nordic Architecture Fair på Svenska Mässan i Göteborg den 7 november 2017 – har du möjlighet så anmäl dig här och ta del av en intressant dag!

Det tredje tillfället är det pågående arbetet med att finna vem som ska vinna priset ”Årets Lean-byggare” 2018 som delas ut på galan ”Årets Bygge” i Stockholm den 19 mars 2018. Fram till den 1 december är nomineringen öppen och vi hoppas på många spännande förslag. Några av våra tidigare vinnare var nominerade flera gånger inna de vann, så även om du varit med tidigare kanske det är din tur nu? Här har du din länk till nomineringen!

Utöver dessa tävlingar gläds jag även åt att det nu börjar röra på sig gällande automation inom industriellt byggande, vilket jag efterfrågat ett tag. Skulle det vara någon av er läsare som sätter er upp lite i extra i stolen när ni läser ”industriellt byggande + produktion + automation + träbyggnad = väldigt intressant” får ni gärna maila era kontaktuppgifter till mig – Erik Söderholm – så får vi se om vi har gemensamma intressen. Ibland kan ju samverkan vara minst lika sporrande som tävlan, eller hur?