Alla som är eller har varit föräldralediga vet att det utöver allt arbete med sina barn även ger en viss tid för insikt och reflektion. Under min föräldraledighet har jag personligen försökt att djupare förstå vad det är som hindrar samhällsbyggandet att öka sin produktivitet, det vill säga skapa mer värde per investerad krona. När Boverket släppte sin ”Kartläggning av fel, brister och skador inom byggsektorn” (2018:36) stod det klart att branschen har stora utmaningar att skapa kvalitet. Det intressanta med rapporten var att ingen där och då egentligen stod och bestred dess innehåll; helt ärligt kändes det först som att den inte innehöll något vi inte alla redan visste.
Är det egentligen så konstigt att produktiviteten inte ökar eller kvalitetsfelen kvarstår i byggsektorn? De flesta som arbetar i branschen har ingen eller liten erfarenhet av arbete utanför samhällsbyggandet. Lite krasst vågar jag påstå att aktörer på marknaden lärt sig bli enormt framgångsrika och skapat affärsmodeller som är anpassade till ett system där ett slöseri om 100 miljarder kronor årligen är normen. Samtidigt kan väl knappast marknaden klandras för att göra det bästa av den verklighet de känner till och tar lärdom ifrån?
En, vad jag tycker, spännande liknelse som min kollega och tillika medgrundare av Lean Forum Bygg – Fredrik Friblick – använder för att beskriva samhällsbyggandet är den om fisken och vattnet. Fisken vet ingenting om vattnet, den vet inte annat. Fisken är ju i vattnet, så den har svårt att förhålla sig till vattnet eller ens reflektera över vattnets existens. Skulle man sätta Likers 14 Lean-principer i fenorna på fisken skulle den snabbt bli medveten om vattnet den simmar i, den får också en insikt i att det finns större skålar att hoppa till med högre produktivitet, färre kvalitetsfel, god lönsamhet och där både människor och miljö mår bättre. Och vem vet, helt plötsligt kanske fisken får bättre kostnadskontroll i sina flöden? Win-win för både fisk och vatten eller – rättare sagt – aktör, bransch och samhälle.
Det känns som att det är vind i seglen kring att skapa en mer hållbar byggsektor. Vi på Prolog haft förmånen att arbeta med Boverket i efterdyningen av rapporten och sett vilket engagemang som de som myndighet har i frågan, där vi upplever ett uppsving i efterfrågan kring hur Lean som filosofi kan bidra till branschens utveckling. I den debatten har Lean Forum Bygg en vital och naturlig roll att fylla.
Nu tillbaka delvis till föräldraledighetsbubblan och en vidare fördjupning av insikterna. Jag kan rekommendera den animerade filmen ”Hitta Nemo” för att djupare förstå liknelsen med fisken och vattnet.