Det är bara att sätta igång

Publicerat den 27 mars 2023

Solen är på väg tillbaka och dagarna blir ljusare och längre för varje vecka. I januari arrangerade vi årets första seminarium, där vi bjöd in forskare för att reflektera kring tillämpning av Lean inom den svenska byggsektorn. Det som är jag slås av är hur långsam spridning vi har haft i Sverige, trots att Lean har blivit normen för alla andra industriers utveckling av verksamheter och människor. Vad är orsaken? Vad kan vi inom Lean Forum Bygg göra för att bidra till ökad kunskap och tillämpning? Det är frågor som vi i styrelsen bär med oss in i 2023.

Glädjande är det då att på en fullsatt Norrlandskonferens inse att intresset för att tillämpa Lean och att lära från andra är stort. Det finns både förutsättningar och behov för ett förändrat sätt att styra och leda med Lean som vägvisare, även inom byggsektorn. En av de saker som jag tog med från konferensen är vikten av att hitta modet och viljan att sätta igång. Att sakta men säkert ta steg mot medveten förbättring. Börja någonstans istället för att fundera för länge över vad som är det mest prioriterade utvecklingsområdet.

För att inspirera fler att sätta igång så arrangerar vi flera aktiviteter under våren, främst webbsända seminarier. God planering och produktionsstyrning är något som ofta lyfts fram som avgörande för ett lyckat projekt. Därför bjuder vi in till en serie webbinarier och en avslutande workshop inom detta område. Här hittar du mer information.

Några som både har börjat och fortsätter att utvecklas är Nordan och deras fabrik i Kvillefors. 2019 fick de ta emot utmärkelsen Årets Lean-byggare och har nu återigen uppmärksammats för sitt arbete, den här gången som årets fabrik i Nordan-koncernen. Inspirerande att få ta del av hur deras arbete fortsätter att utvecklas – något som även kan uppmuntra fler att starta sin förändringsresa.

För att kunna fortsätta bidra till ökad kunskap om Lean i byggsektorn så behöver vi fler partnerföretag. I våra seminarier och andra aktiviteter skapar vi möjligheter till reflektion och erfarenhetsutbyte tvärs företag, akademin och värdekedja – något som lyftes fram och uppskattades inte minst under den fullsatta Norrlandskonferensen. Var med och bidra – gå in som partnerföretag och låt oss gemensamt leda utveckling och kunskapsutbyte om Lean i byggsektorn.

Har du ett gott exempel att dela eller något som du vill vet mer om? Hör gärna av dig med ditt önskemål. Håll också utkik på föreningens webbsida och anmäl dig till våra kommande seminarier. Hoppas att vi hörs och ses här under våren!

Kajsa Simu
Ordförande, Lean Forum Bygg