Nyheter

Inspiration och stärkt internationell samverkan

Publicerat den 5 april 2024

Tidigare under våren hade jag förmånen att ta ett samtal med David Baumann, logistikchef på JM som vann Årets Lean-byggare 2021. Jag blev glad och inspirerad av att se hur ett företag med Lean-principer i ryggen kan hitta vägar ut ur kriser med utgångspunkt i det som de själva kan påverka, till exempel sin kultur och sin syn på egna kostnader.

Läs Jesper Lundgrens ledare

Uppföljning hos Heidelberg Materials Precast Abetong

Publicerat den 5 april 2024

2023 års vinnare av Årets Lean-byggare blev Heidelberg Materials Precast Abetong H-fabrik, som belönades för sitt arbete med att implementera Lean som grundläggande filosofi för hela verksamheten. Vi träffade Paul Karlsson, fabrikschef på Heidelbergs fabrik Vislanda H, för ett samtal om hans viktigaste insikter från Lean-arbetet, resultat och bästa tips.

Läs intervjun med Paul Karlsson

Nominera din kandidat till Årets Lean-byggare 2024

Publicerat den 5 april 2024

Ta chansen att nominera dig själv eller en organisation som du samarbetar med till Årets Lean-byggare. Syftet med tävlingen är att lyfta fram förebilder som utmanar och inspirerar till ett mer effektivt och hållbart byggande med hjälp av Lean. Tävlande bidrag kan omfatta hela eller delar av organisationen. Det kan också utgöra en del av Lean-arbetet, exempelvis användandet av pulstavlor, daglig styrning eller förbättringsarbete.

Läs mer och nominera

Uppföljning hos JM Logistik

Publicerat den 7 mars 2024

År 2021 belönades JM Logistik med utmärkelsen Årets Lean-byggare för sitt arbete med logistik och flödeseffektivitet. Nu har tre år gått och bostadsbyggandet står i kris. Hur har ett företag som JM kunnat arbeta vidare med JM Logistik, och vad väntar organisationen framöver? Vi fick möjlighet att prata med David Baumann, logistikchef på JM, om hans syn på nutiden och framtiden.

Läs intervjun med David Baumann

Film från seminarium med Heidelberg Materials Precast Abetong

Publicerat den 12 februari 2024

Lean Forum Byggs utmärkelse Årets Lean-byggare delas årligen ut till föredömen inom förbättringsarbete i samhällsbyggnadssektorn. 2023 gick priset till Heidelberg Materials Precast Abetong som belönades för sitt arbete med att implementera Lean som grundläggande filosofi för sin verksamhet. Vid ett webbsänt frukostseminarium den 25 januari berättade Heidelberg om sin Lean-resa.

Se filmen från seminariet

Seminarium – Taktplanering del 3

Publicerat den 17 november 2023

Vid Lean Forum Byggs tredje seminarium om taktplanering fick vi ta del av erfarenheter och insikter från den finska byggsektorn och forskning vid Aalto University. Inbjuden föreläsare var med Aleksi Heinonen, Takt specialist på Vison Oy.

Ta del av presentation och film

Heidelberg Materials Precast Abetong vann årets Lean-byggare

Publicerat den 4 oktober 2023

Den 4 oktober genomförde Lean Forum Bygg sin årskonferens och under den efterföljande middagen delades utmärkelsen Årets Lean-byggare ut. Vinnare blev Heidelberg Materials Precast Abetong, och på en hedrande andraplats kom Veidekke Entreprenad.

Läs mer

Seminarium – Taktplanering del 2

Publicerat den 2 oktober 2023

I Lean Forum Byggs andra webbinarium om taktplanering fångade vi upp konkreta erfarenheter från projekt som varit tidigt ute och trampat upp vägen för oss andra i branschen. Finns det lärdomar som kan hjälpa oss att ta detta vidare? Seminariet genomfördes den 26 september 2023.

Ta del av presentation och film

En höst i effektivitetens tecken

Publicerat den 25 september 2023

Äntligen är det september och Lean Forum Bygg går ut hårt för att inspirera dig och din organisation till effektivisering och utveckling, trots tuffa byggtider. Årets Lean-byggare ska koras, vi kör ett webbinarium om taktplanering och Lean-studenter eftersöks.

Läs Jesper Lundgrens ledare

Save the date: Lean Forum Bygg konferens den 4 oktober

Publicerat den 3 juli 2023

Välkommen att inspirera och engagera till fortsatt utveckling tillsammans med några av samhällsbyggandets främsta Lean-företag. Vid Lean Forum Byggs årskonferens presenterar finalisterna i Årets Lean-byggare hur de arbetar och det ges utrymme för frågor, erfarenhetsutbyte och dialog.

Läs mer