Nyheter

Save the date: Lean Forum Bygg konferens den 4 oktober

Publicerat den 3 juli 2023

Välkommen att inspirera och engagera till fortsatt utveckling tillsammans med några av samhällsbyggandets främsta Lean-företag. Vid Lean Forum Byggs årskonferens presenterar finalisterna i Årets Lean-byggare hur de arbetar och det ges utrymme för frågor, erfarenhetsutbyte och dialog.

Läs mer

Nominera din kandidat till Årets Lean-byggare 2023

Publicerat den 24 april 2023

Ta chansen att nominera dig själv eller en organisation som du samarbetar med till Årets Lean-byggare. Syftet med tävlingen är att lyfta fram förebilder som utmanar och inspirerar till ett mer effektivt och hållbart byggande med hjälp av Lean. Tävlande bidrag kan omfatta hela eller delar av organisationen. Det kan också utgöra en del av Lean-arbetet, exempelvis användandet av pulstavlor, daglig styrning eller förbättringsarbete.

Läs mer och nominera

Fortsatt utveckling på Nordan i Kvillsfors

Publicerat den 30 mars 2023

2019 vann Nordans fabrik i Kvillsfors tävlingen Årets Lean-byggare, bland annat för sitt arbete med att minska ledtiderna och höja leveransprecisionen. Förbättringsarbetet fortsätter och nyligen utsågs fabriken till ”Factory of the year” inom Nordan-koncernen.

Läs mer om Nordan Kvillsfors

Det är bara att sätta igång

Publicerat den 27 mars 2023

I januari arrangerade vi årets första seminarium, där vi bjöd in forskare för att reflektera kring tillämpning av Lean inom den svenska byggsektorn. Det som är jag slås av är hur långsam spridning vi har haft i Sverige, trots att Lean har blivit normen för alla andra industriers utveckling av verksamheter och människor. Vad är orsaken? Vad kan vi inom Lean Forum Bygg göra för att bidra till ökad kunskap och tillämpning?

Läs Kajsa Simus ledare

Årets Lean-byggare delade sina lärdomar

Publicerat den 27 mars 2023

Den 21 mars anslöt ett drygt 30-tal nyfikna Lean-entusiaster till ett seminarium om NCC:s projektstudio och vilka resultat arbetssättet ger i projekteringsgrupperna. Janni Tjell från NCC presenterade sin syn på projektstudion och vilka möjligheter och värden som lösningen öppnar för framtiden.

Läs mer om seminariet

Lean construction i Sverige – insikter från forskningen

Publicerat den 23 mars 2023

Den 25 januari fick vi ta del av flera intressanta och insiktsfulla resultat av forskarna Dimosthenis Kifokeris, Chalmers, och Christian Koch, Högskolan i Halmstad. Det är tydligt att det finns stor utvecklingspotential för Lean inom byggbranschen, då forskarnas enkätundersökning visar att nästan två tredjedelar av de tillfrågade inte känner till Lean Construction som begrepp.

Läs mer och ta del av forskningen

Var med och utveckla världens bästa byggbransch

Publicerat den 22 december 2022

2022 går mot sitt slut och vi på Lean Forum Bygg ser tillbaka på ett år med bra aktiviteter och insatser som har bidragit till utveckling av Lean i byggsektorn. För andra året i rad arrangerade vi en workshop som en del av Lean Forums årskonferens. Deltagarna diskuterade gemensamma utmaningar och lösningar tillsammans med finalisterna i tävlingen Årets Lean-bygggare. Vid seminariet utsågs också året vinnare, vilket den här gången blev NCC.

Läs Kajsa Simus ledare

Lean Forum Bygg på Norrlandskonferensen

Publicerat den 15 december 2022

Den 9-10 februari är vi med och arrangerar Norrlandskonferensen tillsammans med bland andra Lean Forum, IUC Norr, Plan och iTid. Temat är ”En framtid där vi bor” med erfarenheter från norrländska företag som framgångsrikt har arbetat med Lean. Första dagen består av seminarier och andra dagen ägnas åt studiebesök. Partnerföretag i Lean Forum Bygg erbjuds reducerad deltagaravgift.

Mer information och anmälan

Årets Lean-Byggare är NCC Building Sverige

Publicerat den 14 oktober 2022

Det blev NCC Building Sveriges som i hård konkurrens med Lyckos och Tornberget tog hem segern i tävlingen årets Lean-byggare. Priset delades ut under ett förmiddagsseminarium som arrangerades som en del av Lean Forums årskonferens den 13 oktober.

Läs mer om prisutdelning

Nypremiär för Sim Lean

Publicerat den 26 september 2022

Nu är spelet vi alla har väntat på här. Med utgångspunkt i Likers Lean-teorier sätts din förmåga att effektivt planera och styra ett byggprojekt mot tufft uppsatta projektmål på prov. Lean Forum Bygg är glada över att kunna erbjuda branschen ett ökat värde genom ett konkret och underhållande utbildningsverktyg.

Läs mer och spela