Nyheter

JM Logistik belönades för sitt förbättringsarbete

Publicerat den 20 oktober 2021

Det blev JM Logistik som tog hem Årets Lean-byggare 2021. Utmärkelsen delades ut den 13 oktober vid ett seminarium i anslutning till konferensen Lean Forum, där även de övriga finalisterna i tävlingen, K-Fastigheter och mod:group, medverkade.

Läs mer om vinnaren i Årets Lean-byggare

Stipendium till studentarbeten om bygglogistik och värdeskapande

Publicerat den 20 april 2021

Tävlingen Årets Lean-byggarstudent belönar årets bästa examensarbete inom tillämpning av Lean i samhällsbyggandet. Vinnarna för år 2020 har nu utsetts och den här gången delas stipendiet mellan två arbeten – ett examensarbete på 30 hp (master) från Lunds tekniska högskola, och ett examensarbete på 15 hp (kandidat) från Uppsala universitet. Och vinnarna är ...

Bekanta dig med de vinnande arbetena

The European Lean Construction Conference

Publicerat den 15 april 2021

Den 9-10 juni är det dags för European The Lean Construction Conference givetvis i virtuellt format. Det är den första heleuropeiska konferensen som enbart fokuserar på Lean Construction och dess applikationer.

European Lean Construction Conference

Involvering är nyckeln

Publicerat den 6 april 2021

December 2015 stod Veidekke på scenen på Cirkus på Djurgården i Stockholm och tog emot priset som Årets Lean-byggare.
– Det var en fantastisk känsla, ett erkännande för allt det målmedvetna arbete vi lagt ned, minns Thomas Gardell på Veidekke.

Läs mer om Veidekkes fortsatta satsning

”Vi har visat att vi både kan och vill bli bäst”

Publicerat den 12 mars 2021

Säkrare arbetsplats, ökad produktionskapacitet och flera stora investeringar – det är några resultat som Årets Lean-byggare 2014 ser som effekter av sitt strukturerade arbetssätt.

Läs mer om Strängbetongs Lean-satsning

Maximerad kvalitet – minimerat svinn

Publicerat den 23 februari 2021

Fjärde företaget ut i vår nostalgiserie kring Årets Lean-byggare är NorDan i Kvillsfors. De vann priset 2019 och med tanke på att fjolåret blev som det blev så är NorDan därmed också gällande mästare beträffande Lean Forum Byggs Lean-pris!

Läs mer om Lean-arbetet på NorDan

Tioårsjubileum som Årets Lean-byggare

Publicerat den 26 januari 2021

Med avstamp i standardiseringsarbete i slutet av 90-talet samt inspiration från och stöd av bland andra Scania, Lindbäcks Bygg, Chalmer och Prolog belönades JM AB 2011 med utmärkelsen Årets Lean-byggare – ett bygge som fortfarande pågår!

Läs mer om Lean på JM AB

En hävstång för Lean-kultur

Publicerat den 18 januari 2021

I slutet av 2020 fick styrelsen möjlighet att sitta ner och prata med Mats Berntsson, VD på Ytterbygg AB som 2012 utsågs till Årets Lean-byggare. Mats inledde med att entusiastiskt berätta om bakgrunden till företagets Lean-arbete där det finns uppenbara paralleller – medvetna eller omedvetna – till The Toyota Way i bakgrundsbeskrivningen  ...

Läs mer om Lean-arbetet på Ytterbygg AB

Fortsatt utveckling på Lindbäcks Bygg

Publicerat den 18 december 2020

2010 vann Lindbäcks Bygg i Piteå den första upplagan av Årets Lean-byggare. Det har gått tio år sedan utmärkelsen och med ett öga i backspegeln och ett framåt konstaterar Pierre Ek, verksamhetsutvecklare på Lindbäcks, att företagets Lean-satsning har gett en stabil grund att stå på ...

Läs mer om Lean-arbetet på Lindbäcks Bygg

Årets Lean-byggare – bakgrund och syfte

Publicerat den 1 december 2020

Under 2020 var det ingen som utsågs till Årets Lean-byggare av känd anledning. Nu har vi siktet inställt på 2021 och den tionde gången som priset ska delas ut. Vi inleder arbetet med en artikelserie kring de tidigare vinnarna samt en introduktion till hur priset – och föreningen – kom till. Vi har talat med en av föreningens grundare, Hans Reich, samt tidigare ordförande och nuvarande styrelsemedlemmen Kajsa Simu.

Läs artikeln