Ledare: Lean – en ständig strävan

Publicerat den 7 oktober 2016

christel_isakssonJag möter en hel del människor som vill diskutera Lean med mig och ofta så utrycker de sig som ”vi är Lean på vårt företag” eller ”vi arbetar Lean och har tagit fram ett företagsanpassat arbetssätt – nu är det klart, vi har hittat ett facit för oss”. Det är ju bra, tänker jag, jättebra att vi är så många som förstår effekten av Lean, samtidigt som jag tänker att den dagen jag säger att jag ÄR Lean så har jag liksom tappat poängen. Lean är en ständig resa, en resa med ständiga förbättringar som delmål och konstant utveckling som dess syfte. Jag brukar säga att vi på Arcona, där jag arbetar som Leanledare, strävar mot Lean och det är skillnad. Lean är en ständig strävan mot förbättring och vi ska alltid bli bättre!

Det här vill vi på Lean Forum Bygg även uppmärksamma genom att lyfta våra vinnare av utmärkelsen Årets Lean-byggare genom åren. Vad har hänt sedan företaget tog emot sitt pris? Du kommer att kunna läsa om deras Lean-resor i nyhetsbrevet framöver och även på vår hemsida. Först ut är vår första pristagare 2010, Lindbäcks Bygg, som påbörjade sin Lean-resa 2009 och fortfarande hittar nya förbättringsområden.

Vi kommer även att lyfta våra partnerföretag på vår nya hemsida som lanseras senare i höst. Hemsidan får ett helt annat uttryck som ligger mer i tiden och med en enklare navigering, men också där du kan hämta nyttig information som kan vara till hjälp i ditt Lean-arbete. Våra partnerföretag kommer att få möjlighet att dela med sig av sina Lean-arbeten, erfarenheter och sina respektive kommande evenemang som vi alla kan ta del av – det ska bli spännande att få en samlad bild av allt Lean-arbete som pågår ute i verkligheten och där alla entusiastiska Lean-själar gärna får smitta av sig till varandra. Tillsammans kommer vi att förbättra hela byggbranschen!

Vi kommer att förbättra byggbranschen i både stort som smått och det ser vi på de kandidater vi får in till Årets Lean-byggare som representerar både leverantörssidan och beställarsidan. Du ska veta att det kan vara de små Lean-stegen som gör skillnad på just ditt företag och som kan förbättra byggbranschen som helhet. Vi i styrelsen möts av flera organisationer som menar att de inte kommit så långt i sitt Lean-arbete och de inte riktigt är klara än och därför avstår från att kandidera. Som jag skrev tidigare så blir vi aldrig klara med Lean-arbetet. Det kan vara en liten leverantör som inom sin egen organisation kanske inte arbetar enligt Lean-metodiken, men som bidrar till att vi andra inom branschen arbetar mer Lean, som vinner nästa års utmärkelse – vad vet jag? På vår hemsida kan du kandidera och kommer då att få ett formulär för att fylla i din ansökan. Detta ska vara oss tillhanda senast 2016-12-01. I januari kommer styrelsen att nominera tre kandidater till juryn och vinnaren koras på Byggalan på Cirkus i Stockholm den 27 mars med pompa och ståt. Tveka inte att skicka in ditt företag, tjänst eller produkt som borgar för Lean inom branschen!

Förutom vårt ständigt pågående arbete med olika seminarier runtom i landet som vi samordnar med våra partner eller andra företag, så är vi i slutspurten med att få klart en reviderad upplaga av boken ”Utmana dina Processer”. Vi har kommit så långt att vi nu skickar ett utkast till ursprungsförfattarna på remiss och även bildhanteringen av boken kommer att ta fart. Vi är mycket stolta över vårt utkast och kan konstatera att boken blir än mer anpassad till byggsektorn och lyfter även den utveckling inom flera områden som skett de senaste åren, vilka påverkar våra arbetssätt. Syftet med boken är att enkelt beskriva hur vi kan arbeta mer Lean inom sektorn och väcka ett intresse till att vilja lära mer. Boken är planerad att lanseras senare i höst, vilket jag kommer att återkomma till. Så häng med på vår intressanta, spännande, utmanade och lärorika resa, en Lean-resa som aldrig tar slut!

Christel Isaksson · Ordförande Lean Forum Bygg