Ledare: Otroligt häftigt att få vara en del av detta

Publicerat den 29 juni 2012

Lean inom byggbranschen står av flera anledningar inför något av en nystart, vilket jag strax återkommer till. Denna nystart har smittat av sig på Lean Forum Bygg, där vi under vintern och våren genomfört en del förändringar. En av dessa förändringar är att undertecknad har tagit över ordförandeklubban, vilket också visar att vi bygger vidare på en stark grund. Efter ett uppskattat och väl utfört arbete av tidigare ordförande Maria Tapani-Larson på Skanska, är ordförandeskapet tillbaka hos NCC.

När Lean Forum Bygg initierades 2004 var Jan Byfors, NCC en av grundarna och han verkade under många år som ordförande. Lean-frågorna hos NCC har idag om möjligt ännu starkare förankring, vilket inte minst visas av ett nyligen genomfört ägarmöte som omfattade ett heldagsseminarium kring Lean. Stödet är starkt hos såväl styrelse som vd och mitt ordförandeskap i Lean Forum Bygg ses som något mycket positivt.

Samtidigt har det förstås hänt mycket sedan starten. I samhället har Lean-frågorna fått något av en renässans och inom bygg har, speciellt de senaste två åren, Lean fått en rejäl skjuts framåt. Sveriges Byggindustrier driver sedan något år tillbaka utvecklingsprojektet Hållbart samhällsbyggande i världsklass där målet är att förändra arbetssätten och visa att byggbranschen är en modern bransch i framåtskridande. Hela branschen står inför nya utmaningar och möjligheter där jag ser att Lean spelar en avgörande roll. Detta är också en del av Lean Forum Byggs nystart.

Vi har inom Lean Forum Bygg också ambitionen att dra igång fler och även bredare aktiviteter. Idag hittar vi ”Lean-företag” inte bara i tillverkande industri; även tjänsteproducerande företag visar framfötterna alltmer. Det ger också oss en ny bas att jobba vidare från med möjligheter till möten med fler företag från fler branscher. För att utveckla Lean inom byggbranschen att gå från en samling verktyg och metoder till ett nytt tankesätt krävs det att vi nätverkar och talar med varandra – vilket också är Lean Forum Byggs utgångspunkt.

Att hämta inspiration från andra är nyttigt och vi kommer inte att vara rädda för att leta utanför trygghetszonen, men kontexten kommer alltid att vara byggbranschen. Även reflektion är en viktig del av Lean och vi har anledningar inom branschen att också vara stolta. Det visar inte minst vinnarna av byggbranschens eget Lean-pris – Lindbäcks Bygg och JM Bygg – samt senaste vinnaren av årets Leanpris i Halland och Nordvästra Skåne, Lindab Profil. De är inte bara ett föredöme inom byggbranschen, utan används även för att inspirera andra branscher. Inspireras gärna du med av artikeln om Lindab i detta nyhetsbrev!

Som nytillträdd ordförande ser jag fram emot utbytet av kunskap och respekt i nätverket, att lära känna många andra som också brinner för Lean. Jag tror verkligen att vi, för att använda ett lite pompöst ord, står inför ett paradigmskifte. Vi befinner oss vid en skiljelinje; när vi ser tillbaka om tio år så kommer vi att notera att någonting hände vid den här tiden, en vändning. Givetvis är det otroligt häftigt att få vara en del av detta.

Kajsa Simu · Ordförande Lean Forum Bygg
Processutveckling · NCC Construction Sverige AB