Ledare: Varför inte bara gå ut i vädret?

Publicerat den 26 juni 2015

Kajsa Simu

Det har varit en intensiv vår sedan årsmötet, där alla verkar räkna ner till sommar och semester – förhoppningsvis sammanfaller de i år … Veckorna inför brukar karaktäriseras av att vi alla vill ha mycket gjort, en intensiv tid med många deadline, ”det måste vara klart före semestern”. Ofta bygger vi upp en form av halvårsavstämning inför semestern, men det är viktigt att komma ihåg att det egentligen är ett avstamp inför starten när vi kommer tillbaka. Som min styrelsekollega Erik Söderlund i Lean Forum Bygg uttryckte det: ”Nästa vecka inser vi kollektivt att vi inte hinner med allt, prioriterar och löser det viktigaste …”

Det gäller även inom Lean Forum Bygg, vi ligger redan i startgroparna inför hösten med översyn av styrelsearbetet och planerna med utgivningen av boken ”Detta är Lean”, kanske mindre för att det måste vara klart innan semestern och mer för att det innebär en flygande start för höstens arbete. Och det är nog vad det handlar om: När vi väl prioriterat klart och bockat av det viktigaste så ser det betydligt ljusare ut inför det kommande arbetet – och vi kan njuta av ledigheten.

För övrigt läste jag i tidningen och såg även på nyheterna att svenskar utmärker sig genom att söka ro, tröst och mental styrka i naturen. En kvinnlig forskare från mellanöstern – och därmed från en helt annan kultur – hade endast besökt typ publika parker under sin uppväxt och kände sig ganska obekväm med allt spring i naturen med picnic och aktiviteter när hon flyttade hit. I sin forskning menade hon att det inte bara rör sig om att vi har mörkt under en stor del av året, utan att vi verkligen uppskattar naturen. Det känns bra att ha forskningens stöd på den punkten.

Jag har en bekant vars barn – idag en ung man på 25 år – brukade fråga om han fick ”gå ut i vädret” för att leka. Det var att ”gå ut” som lockade, inte en speciell plats eller väderlek. Kanske är det så att det är i ”utelivet” vi hämtar energi? Jag ska inte önska er en vacker sommar med sol och bad; vem vet, det kanske blir regn? Däremot önskar jag att ni både ska kunna, vilja och våga släppa taget om tankarna under några veckor och verkligen ladda batterierna. Oavsett om det är i fjällen, till skogs, på badstranden eller under ett regnskydd.

Kajsa Simu · Ordförande Lean Forum Bygg