Rekord när Årets Lean-byggare utsågs

Publicerat den 12 maj 2015

Prisutdelning Årets Lean-byggare 2015
Konferencier Ellinor Persson med vinnarna Emile Hamon och Jenny Johansson från Veidekke.

Årets Bygge-gala den 24 mars, med utdelningen av Lean Forum Byggs och tidningen Byggindustrins pris Årets Lean-byggare, blev ett rekordevenemang. Med 500 gäster på middagen slogs fjolårets siffra med 200 personer. Glädjen hos årets vinnare gick inte att ta fel på!

Före prisutdelningen och galamiddagen genomfördes sex föreläsningar med en bred inblick i framtidens bostadspolitik och kvalitets- och säkerhetsfrågor inom samhällsbyggnad samt även mjukare aspekter. Bostadsminister Mehmet Kaplan uttryckte en stark vilja att fortsätta att utveckla en tät dialog med samhällsbyggnadsbranschen samt att vi måste få ut mer av våra investeringar, allt med tanke på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Proffstyckaren Stig-Björn Ljunggren lyfte fram betydelsen av att förenkla våra processer för att få ut mer av det vi gör, där utmaningen ligger i att leverera kvalitet till minskade kostnader.

Emma Jonsteg, Utopia Arkitekters vd, ställde den utmanande frågan om kostnadseffektivt byggande måste vara stereotypt och oattraktivt, medan Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson kopplade till vikten av arbetsplatssäkerhet. På toppen av listan kom dock Samir Sabris livsöde, grundaren av Second Chance som först i vuxen ålder kommit fri från våld och kriminalitet och vars grundtes handlar om respekten för människan och behovet av att bli sedd.

Hans Reich och Fredrik Friblick
Jurymedlemmen Hans Reich från Chalmers Professional Education tillsammans med Fredrik Friblick från Prolog. Både Chalmers och Prolog är partner till Lean Forum Bygg.
Marie Nordqvist, Jan-Olof Edgar och Kajsa Simu
Galaklädda medlemmar ur Lean Forum Byggs styrelse: Marie Nordqvist (Strängbetong), Jan-Olof Edgar (Projektengagemang) och Kajsa Simu (NCC).

Därefter var det dags för middag och själva galakvällen med Ellinor Persson som konferencier. Lean Forum Byggs ordförande Kajsa Simu presenterade de nominerade företagen till Årets Lean-byggare, vilka var Hedareds Sand & Betong AB, Nordan AB (Tanumsfabriken) och Veidekke.

– Det var en lika stor ära som trevlig uppgift att sedan få lämna över priset till det vinnande företagets representanter, säger Kajsa. Jag även fick tillfälle att knyta an till några av eftermiddagens talare och det var en härlig känsla att kunna koppla till deras områden, eftersom allt adresseras i företagens Lean-arbete.

Vid det här laget vet förstås alla att det var Veidekke som till sist stod på scenen som Årets Lean-byggare.

– Det känns otroligt roligt att Veidekke blivit utnämnt till Årets Lean-byggare, konstaterar Emile Hamon, strategi- och utvecklingschef på Veidekke. Måste också säga att nomineringstexten var ”spot on” och det var redan när vi hörde formuleringar som ”samlokalisering” och ”involvering av medarbetare” som jag och mina kollegor runt bordet började byta blickar med varandra.

Tack vare ett arbetssätt som involverar alla parter har Veidekke lyckats minska företagets icke värdeskapande tid med 15 procent. Även kvaliteten på företagets produkter liksom arbetsmiljön har blivit bättre i jakten på slöserier, där resultatet är en lärande organisation som tar hand om och följer upp erfarenheter mellan olika projekt.

Även de ickevinnande nominerade företagen förärades med ett diplom; Hedareds Sand och Betong AB (bilden) och Nordan AB.Det var dock inget enkelt arbete för juryn, bestående av Maria Vidas (SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling), Hans Reich (Chalmers Professional Education) och Lars Stehn (Luleå tekniska universitet), att utse vinnaren. Konkurrensen från medtävlande Hedareds och Nordan var hård.

– Det var inget lätt val med tre värdiga kandidater, men det som vägde över till Veidekkes fördel var deras sätt att jobba med lärandeprocesser, säger Hans Reich. Detta både i det egna företaget och tillsammans med konsulter och leverantörer.

Just Veidekkes samarbete över gränserna åt alla håll – medarbetare, konsulter, underentreprenörer – imponerade på juryn. Enligt Hans var det en av huvudanledningarna till vinsten, som han hoppas ska inspirera många andra.

– Det var väldigt kul att se den glädje som vinnarna visade på scenen när de tog emot sina priser, säger Hans. Mungiporna var ända upp till öronen och det syntes att det tyckte att arbetet varit mödan värt, vilket var en stor del av behållningen av kvällen för min del.