Ytterbygg är årets Lean-byggare

Publicerat den 16 oktober 2012

Den 16 oktober utdelades Lean Forum Byggs utmärkelse "Årets Lean-byggare" i samband med konferensen Industriellt Byggande i Stockholm. Vinnare 2012 blev Ytterbygg och på hedrande andraplatser kom Strängbetong, fabriken i Kungsör, och Partab i Kalix.

Ytterbygg, Lean-prisvinnare 2012, representerades av bröderna Henric och Mats Berntsson. I mitten Kajsa Simu, Lean Forum Byggs ordförande, som delade ut priset.

Ytterbygg vann Lean-priset med följande motivering:

En stark Lean-kultur har gjort det möjligt för Ytterbygg som en mindre aktör att ta sig an stora uppdrag. De har gått från projektfokus till processfokus med ständiga förbättringar på vägen och engagemang i hela verksamheten, från projektör till utförare. Med enkla medel och metoder – och genom att leva som man lär – har de fått hela personalen att känna delaktighet, glädje och framförallt stolthet över sitt arbete.

Ledningens insikt och personliga engagemang har genomsyrat företaget och samtidigt påverkat och involverat underentreprenörer. Genom ökad standardisering, bättre erfarenhetsåterföring och mer produktionsanpassad projektering kan de peka på en stabil vinstmarginal och kraftig minskning av fel. Ytterbygg har bevisat att Lean fungerar i byggbranschen genom att få nöjdare kunder, nöjdare medarbetare och högre vinst.

Priset delas ut i samarbete med tidningen Byggindustrin, som även har gjort en genomlysning av de tre kandidaternas Lean-arbete. Prisutdelningen i Stockholm sköttes av Lean Forum Byggs ordförande Kajsa Simu och på plats fanns även flera andra representanter från styrelsen.