Vinterhälsning december 2023

Nu är det jul igen ...

2023 är året vi i backspegeln kommer prata om, eller inte prata om. Stora utmaningar att få till projekt men också ett stort slag i ansiktet på alla som vill verka för en bättre och säkrare bransch. Vi i styrelsen vill tacka alla partnerföretag som gör det möjligt att trots tuffa tider inspirera och sprida goda exempel kring hur samhällsbyggandets aktörer kan arbeta mer effektivt, produktivt och hållbart.

Tragiskt nog har vi under december fått inse att inte alla i vår bransch kommer hem igen efter jobbet. För föreningen och för mig personligen är detta en fråga där vi under nästa år vill bidra till förändring. Lean handlar inte på något sätt om att förbise eller göra avkall på säkerhet och arbetsmiljö. Att jobba smartare är inte det samma som att springa fortare, det får vi aldrig glömma bort.

Under året har föreningen arrangerat en konferens, fem seminarier och ett årsmöte. Styrelsen har också utsett vinnare av Årets Lean-byggare och Årets Lean-byggarstudent. Kudos till mina kollegor i styrelsen för ert ideella engagemang. Nu laddar vi för ett nytt spännande år och vi gör det med ett fullspäckat schema!

Redan torsdag den 25 januari får vi höra från Årets Lean-byggare 2023 – Heidelberg Materials Precast Abetong – om hur de har arbetat med sin Lean-resa, vilka resultat det har gett och vad de fokuserar på framåt i sin utveckling.

Veckan efter – torsdag den 1 februari – bjuds du in att spela ett bygganpassat Lean-spel hos vårt partnerföretag Prolog i Stockholm. Till självkostnadspris får du möjligheten att träffa kollegor i branschen, samtidigt som du utmanas att praktisera Lean-principer.

Utmärkelsen Årets Lean-byggare återkommer såklart även under 2024 och du är välkommen att nominera din egen eller någon annans organisation. Vi planerar för en traditionsenlig årskonferens under hösten.

Om du är student och skriver examensarbete om Lean i samhällsbyggandet finns möjligheten nominera ditt arbete till tävlingen Årets Lean-byggarstudent.

Under 2024 fortsätter vi inspirera och sprida goda exempel i branschen. Har du förslag på teman för oss att lyfta, eller är du nyfiken på hur du kan engagera dig eller din organisation? Tveka inte att ta kontakt, det kan gälla allt från partnerskap till att arrangera seminarier eller studiebesök.

Slutligen, har du lite tid över under julledigheten, passa på att utmana familjen i vår Lean-simulator SIM Lean.

God jul och gott nytt år!

Jesper Lundgren
Ordförande Lean Forum Bygg

Inspiration med Heidelberg Materials Precast Abetong

Webbsänt seminarium · 25 januari

2023 gick utmärkelsen Årets Lean-byggare till Heidelberg Materials Precast Abetong som belönades för sitt arbete med att implementera Lean som grundläggande filosofi. Välkommen till ett webbsänt frukostseminarium där de berättar om sin Lean-resa.

Mer information och anmälan →

Lean-spel och mingel med Prolog

Lean-spel i Stockholm · 1 februari

Lean Forum Byggs partnerföretag Prolog bjuder in till en eftermiddag med bygganpassat Lean-spel. Ett spel som ger dig ökad förståelse för Lean i samhällsbyggandet och hur din organisation kan öka produktiviteten och stärka engagemanget och delaktigheten.

Mer information och anmälan →