Hur moderna problem har vi inte? Jag tänker på dagens tekniksamhälle och en sådan sak som att byta sim-kort i mobilen. Hur svårt kan det vara? Under en period har jag haft en mobil som jag ”bara” kan ringa och messa med medan allt annat – sociala medier, mail, appar – slutat fungera. Vem trodde för bara 5-6 år sedan att vi skulle ha detta multiverktyg för att lösa våra problem, helt integrerad i vår vardag?

Vilket faktiskt, trots irritationen över sim-kortet, i min värld är något positivt och hoppingivande. Detta kan vi nämligen koppla till nyttan av verktygen i Lean och det stöd de erbjuder, samtidigt som det visar vår förmåga att ställa om till nya arbetssätt, mot smartare och effektivare lösningar – förutsatt att verktygen är tydligt värdeskapande med tanke på flexibilitet, större frihet och/eller mer tid för annat.

Apropå verktyg har vi på NCC nu genomfört ett par dagar med Lean Kata, vilket jag skrivit om tidigare, och jag har börjat tänka i nya banor som Utmaning, Måltillstånd och Experiment (”Vad blir mitt första steg?”). Det härliga med Kata är att trots att det är en arbetsmetodik med verktyg så går den direkt in på de grundläggande delarna i Lean, det vill säga lärande och respekt för människan, på ett mycket tydligare sätt än de flesta andra verktyg.

I morgon ser jag fram emot mötet med Randi M Christensen, ordförande för Lean Construction Denmark, vid den informella middagen inför EGLC-konferensen i Danmark. Kanske vi ses i Köpenhamn?