Den här hösten har verkligen rivstartat och den drog praktiskt taget igång redan före semestern; jag har aldrig haft så mycket inbokat redan före sommaren! I ett Lean-sammanhang ser vi inom Peab över vårt verksamhetsledningssystem och förbättrar våra processer utifrån vad vi verkligen gör i produktionen. Målet är att förbättra och förenkla enligt de förslag som kommit in, vi vänder helt enkelt på processen: Istället för att skapa en verksamhetsprocess som sedan ska följas ute i ”verkligheten” (vilket i ärlighetens namn brukar fungera sisådär) utgår vi från vad vi verkligen gör och skapar våra processer utifrån detta. Det ska ge oss en basnivå, en grund att utgå från vid utveckling och förbätring av våra processer, ett arbete som nu är i full gång.

Även inom Lean Forum Bygg rusar arbetet på med full fart. Just nu ligger fokus på Årets Lean-byggare och att få in så många bra ansökningar som möjligt – titta gärna under fliken ”Årets Lean-byggare” här på hemsidan, vi har verkligen försökt underlätta för den som vill söka själv eller tipsa om lämplig kandidat. Vi försöker också betona att även delinsatser kan nomineras, det behöver inte röra sig om omvälvande insatser som berör hela företaget eller organisationen. Det kan vara ett lyckat Lean-arbete med etableringen av ett pulsrum, välfungerande förbättringsgrupper, lyckade slöserijakter … You name it! Det viktiga är att vi får “nys“ om lyckade Lean-insatser och sedan kan ta det vidare i samtal med aktuellt företag eller organisation.

I övrigt ser jag verkligen fram emot den 9 oktober och releasen av Lean Forum Byggs utgåva av ”Detta är Lean”, där jag har fått äran att medverka som en av skribenterna till kapitelförorden. Jag tror att detta även kommer att vara en milstolpe för Lean Forum Bygg och räknar med att få se boken liggande på de flesta byggkontor över landet … Innan dessa måste jag dock strukturera upp mitt eget arbete för att klara hösten!