Just nu arbetar jag med utmaningen att beskriva Lean utan att prata om Lean … Vad det handlar om är att kunna berätta om Lean utan att använde de fraser och uttryck som vi ”frälsta” ofta slänger oss med, allt för att kunna tala dem som inte är särskilt insatta i begreppen. Genom att använda specialord och uttryck skapar vi associationer vi inte vill skapa, samtidigt som vi kan stänga ute eller skrämma bort de som annars skulle blivit intresserade. Istället försöker jag måla upp problem som vi ofta möter och hur vi kan adressera dem – istället för att presentera en Lean-strategi baserad på trebokstavskombinationer … Det är som sagt en utmaning, men en nyttig sådan.

Igår hade jag förmånen att medverka i betygsnämnden för en avhandling kring planering i byggproduktion, något som alltid är både spännande och lärorikt. Annars ser jag fram mot veckans styrelsemöte där vi planerar för fullt för vårt kommande fysiska möte och även planerar Lean Forum Byggs organisation för nästa steg i utvecklingen av arbetssättet, allt för att möta partner, medlemmar och skapa värde för sektorn som helhet.

Ytterligare en utmaning, som ni kanske redan läst om, är att hela NCC ska omorganiseras. Internt är det således lite av ”hela havet stormar” samtidigt som kärnfrågorna att leverera bästa värde till såväl externa som interna kunder består …