På fredag är det dags igen, då startar jag resan mot Japan och min andra utbildningsvecka. Liksom förra gången kan ni följa mig via resebloggen på Lean Forum Byggs hemsida; den läggs upp redan denna vecka men första ”resebloggandet” räknar jag med kommer upp nästa måndag.

Denna utbildningsvecka fokuserar på Management Leadership System, det vill säga ledning och styrning med Lean som bas. Hur får vi verksamheten i en Lean organisation att fungera? Första veckan handlade som några av er kanske minns om produktionssystemet, men nu är det alltså ledarskapsförmågan som ligger i fokus.

Förra veckan var också intressant med World Quality Day i Göteborg den 5 november i arrangemang av SFK, Svenska Förbundet för Kvalitet. Temat för dagen var ”Lean med kvalitet” med många spännande presentationer, där bland andra SKF och Autoliv var mycket inspirerande när de berättade om hur de arbetar. Det blev väldigt tydligt att endast världsklass duger och att ända sättet att nå detta var att gifta samman Lean och kvalitetsutveckling. Enligt dem är det olika dimensioner på samma mål: Att nå världsklass.