Ur led är tiden … I Luleå hade vi spöregn på julafton, men tack och lov så har vädret nu stabiliserat sig runt normala minusgrader. Det är inte så mycket snö, men skridskoisarna är fantastiska. Skridskoturerna har fått julmaten att sjunka undan (en aning) och väckt tankarna på det kommande arbetet till liv. Det känns dock tacksamt med den mjukstart som erbjuds tack vare en ledig dag mitt i veckan, något som kan behövas för en mer energifylld ”riktig” start nästa vecka då de flesta är tillbaka på jobbet.

Inom Lean Forum Bygg har vi mycket att se fram emot under vintern och våren. Tre frukostmöten är redan under planering – Luleå, Lund och Göteborg – liksom utmärkelsen Årets Lean-byggare i samband med Årets bygge-gala den 9 mars. Därefter är det även dags för Lean Forum Byggs årsmöte.

I juli genomförs konferensen International Group for Lean Construction i Boston dit jag tillsammans med styrelsekollegan Helena Lidelöw även i år skickar in ett ”abstract” som forskare vid Luleå tekniska universitet. Även om det kan vara lite segt att komma igång efter julledigheten så beror det i alla fall inte på att det inte finns något att göra!

En privat reflektion och rekommendation är behållningen av att lyssna på årets vinterpratare på radion (det går alldeles utmärkt att ladda ner dem i efterhand). När vi bilat runt under ledigheten har jag hunnit lyssna på två av programmen: Johan Rockström och Hans Rosling. Rockströms program var något av en uppföljning från hans ”sommarprat”, vilket väckte så stort intresse att det till och med översatts till engelska. De pratade dagarna efter varandra med lite olika fokus på sociala och ekologiska perspektiv på de utmaningar vi står inför gällande en hållbar utveckling. Det var kloka tankar som på många sätt kopplar till det vi strävar efter inom Lean som ett högre mål, det vill säga en långsiktig hållbarhet i allt vi gör.