Tillbaka på jobbet sedan en vecka, men jag har fortfarande lite semester-”mode” kvar och är aningen jetlaggad efter resan från Nya Zeeland. Som Kajsa skrev i ett tidigare inlägg så har vi alla i styrelsen ”riktiga” jobb vid sidan av, men jag bestämde mig vid återkomsten att fokusera på Lean Forum Bygg. Vi har ett intensivt arbete framför oss med ansökningarna till Årets Lean-byggare. Styrelsens jobb nu är att läsa alla dessa och sedan vikta/värdera dem efter tre rubriker: Hur de generellt arbetar med Lean, hur resultatet ser ut samt vad vi andra kan lära av deras arbete.

Jag blir nästan rörd när jag läser ansökningarna med tanke på den ambition och vilja som lyser igenom. Alla – entreprenörer, förvaltningar, kommuner – visar en fantastisk ambition. Min övertygelse om att vi tillsammans kommer att förändra byggbranschen stärks när jag ser hur många som drar åt samma håll; effektivisering och medarbetarinvolvering är stadigt återkommande, vilket ger en verklig förhoppning till förändring. Utifrån ”viktningen” ska vi på styrelsemötet nästa vecka utse tre stycken som nomineras, förslag som sedan går vidare till juryn.

Lite kuriosa från Nya Zeeland var att jag fick tillfälle att besöka en riktig Kaizen-restaurant. På det inhemska språket, maori, betyder kai ”mat” och zen ungefär ”njuta av stunden” eller ”fånga dagen”. Det har de sedan vävt ihop i verksamheten, där de även inkluderar ständiga förbättringar och kunden i centrum. Restauranten höll tydlig Michelin-nivå, så det var en häftig (Lean-) upplevelse på många sätt …