På Skanska arbetar vi efter en ny affärsplan där vi utgår både efter VAD vi gör och HUR vi gör det. Vi frångår traditionellt tankesätt där det ska bli mycket spännande med ett ökat fokus på just ”hur”, allt som en del i vårt arbete att bli en ännu bättre samhällsbyggare. Det innebär också att vi har väldigt många processer som ska följas, något vi måste ”sälja in” internt till 100 procent; styrkort, standardiserade arbetssätt, visuell styrning, BIM … Steg ett är att implementera och följa alla processer, för att i ett nästa steg förbättra dem.

Precis som övriga samhälle står branschen dessutom inför digitaliseringen, vilket också kommer att bli spännande att följa hur den påverkar byggsektorn. Se bara på musikbranschen, där de gått från att sälja CD-skivor till helt nya affärsmodeller via exempelvis Spotify. Även media- och filmbranschen har utvecklats enormt. Var hamnar byggbranschen, vad kommer att bli vår nya affärsidé? Hur kommer/kan vi tjäna pengar på ett nytt sätt? Vi är inte alls där än – faktum är att vi ligger ganska långt efter många andra branscher – men vi är på väg och vi kommer inte undan.

Som ny styrelsemedlem i Lean Forum Bygg ser jag naturligtvis lite extra fram emot årets fokus på säkerhet och Lean. Säkerhet har varit ett prioriterat fokusområde inom Skanska sedan länge och något vi brinner för, varför det ska bli intressant att se hur vi inom föreningen kan kombinera våra kunskaper och erfarenheter inom såväl Lean som säkerhet.