Med stundande sommar- och semestertider får den tidsoptimist som många av oss bär inom sig ett extra tillskott av hybris. Halvårets sista dagar kommer snart att infalla och med förhoppning om att utföra allt vi företagit oss så spenderas extra tid på kvällar och helger att slutföra våra uppgifter. Flera med mig ser säkert belöningen i form av ledig tid hägra i horisonten och lägger nu in en väldisponerad slutspurt.

Det är i dessa tider när man upplever att man har lite extra mycket att göra som insikten om tidsparadoxen uppenbarar sig: Svårigheten att skapa extra tid för att ge sig själv möjlighet att i ett senare skede spara tid. Extra frustrerande blir det när man har en klar tidsbesparing i tanken, men inte upplever sig ha tid att realisera den. Kollegan Gert formulerade detta målande: ”Det är som att springa omkring bärandes på en cykel, men inte tycka sig ha tid att stanna och hoppa upp på den, även om man vet att det skulle bli mycket lättare”.

För mig är detta mycket vad Lean handlar om, att konstant söka arbetssätt och systematik för att förenkla och förbättra. Analogin med cykeln påvisar också att vi måste vara beredda att investera tid och kraft för en framtida potentiell vinning. Förbättringsförslag, daglig styrning, förbättringsgrupper, SOBer etcetera – kanske är det detta som får era cykelhjul att rulla?

Jag önskar er alla en trevlig sommar och hoppas att ni får tillfälle att ställa ifrån er era cyklar och sätta er ner och läsa en god bok. Med övertygelse om att ni gärna vill ha igen den tiden som ni investerar i att läsa så tipsar jag om David Allens bok ”Få det gjort! – svart bälte i vardagseffektivitet”. En bok med många bra handfasta tips.