Lean fungerar även under semestern! Att ha semester och att bygga något har ganska mycket gemensamt, båda kräver noggrann planering; vart ska vi, hur tar vi oss dit, med vilka ska vi åka, vem ska göra vad, när och på vilket sätt. Planeringen är A och O för resan! Resmålet, hotellet där du bor, blir ett logistikcenter varifrån aktiviteterna styrs, en klassisk A3-analys. Vad kan vi göra bättre inför nästa utflykt, hur packar vi bilen, vad går att förbättra?

Det gäller helt enkelt att säkerställa ständiga förbättringar för att underlätta vardagen, precis som på jobbet. Detta var något som verkligen slog mig under resan i Florida, USA, oavsett om det gällde dagsutflykter till Kennedy Space Center, Orlanda nöjesparker eller en båttur på havet. Huset där vi bodde var vårt logistikcenter, allt packades om på ett bättre sätt till nästa utflykt, effektivitet i allt – och det fungerar! Det blev lite bättre för varje dag, vi lärde oss att ta med mer vatten, att inte köra så långt och framför allt vikten av att välja bort; vad behövs INTE för en dagsutflykt?

Här finns en koppling även till Lean Forum Bygg; vikten av logistiktjänster. Det är ett område som ständigt ökar och något för oss att ta med oss i vårt kommande arbete. Det beshövs och det fungerar!