Apropå digitalisering … Jag besökte Abba-museumet och såg deras utställning om utvecklingen inom musikbranschen. De har haft en form av teknikskifte i stort sett vart tionde år, där vi sett utvecklingen gå från bergsprängare och Walkman till CD-skivor och dagens mobiler, från hårda kassetter till digitala musiktjänster. Det fick mig att reflektera lite över byggbranschen och vår inte fullt så revolutionerande utveckling, även om vi på våra håll är på gång.

Faktum är att vi har mycket av både hård- och mjukvara på plats, men vi använder dem inte fullt ut. Vi är helt enkelt för konservativa. Men, som sagt, vi är på gång vilket är ett krav för att locka till oss den nya generationen. Vi ser exempelvis användningen av iPad på flera byggen, något som även många i den äldre generationen gått igång på. Jämför vi med bilbranschen så har de redan tagit fram hårdvaran till självkörande bilar, medan mjukvaran inte riktigt är på plats än. De är dock på väg mot helt nya affärsidéer.

Här har byggsektorn en fördel med sina hård- och mjukvaror, men vi måste lära oss att använda dem på rätt sätt – för att attrahera nästa generation till branschen och för att ta klivet in i digitaliseringen.