Jag lever i ett renoveringskaos hemma, men i helgen hände det: Det sorterades, städades, standardiserades, strukturerades och slängdes. Jag, som kan det där med Lean, kunde väl ha gjort detta tidigare? Alltså infört 5S, eller ”femessat”, i mitt eget hem? Nja, det blir ju inte alltid så att man gör som man lär, eller? Ingen är perfekt …

Jag tror att vi kan behöva en påminnelse ibland, kanske någon som kommer utifrån och knackar på axeln. I mitt fall var det min tvååring som knackade. Han hade hittat ett icke så barnvänligt redskap på ett alldeles för tillgängligt ställe. ”Oj, detta måste jag göra någonting åt” tänkte jag.

5S handlar om att systematiskt förbättra arbetsmiljön samt öka effektiviteten och samverkan. Det är så enkelt med dessa fem S, men ändå så svårt. Jag tror att de flesta plats- eller arbetschefer någon gång hört talas om 5S, de kanske till och med har genomfört en ”5S-dag”. Efteråt har de varit nöjda och deras yrkesarbetare ännu nöjdare. Tyvärr är byggarbetsplatser väldigt sällan kvar på samma plats för evigt, eller hur?

Tiden som går åt att leva i en stökig omgivning gör att vi inte har tid att städa … Det behöver nog ”femessas” lite oftare ute i världen, inte bara på byggarbetsplatser. Därför frågar jag dig: Vad behöver DU femessa för någonting? Kanske din kontorsplats? Kanske ert kök? Kanske i era nya containrar? Kanske behövs det ett omtag av ett tidigare 5S-fixande?

Tänk ut vad du kan göra och gör det omedelbart. Jag lovar att du har tid till det!