Föregående vecka så korades Moelven ByggModul AB till vinnare av utmärkelsen Årets Lean-byggare; stort grattis till ett välutfört arbete och ett mycket imponerande resultat! Jag var inte själv på plats när priset delades ut, men rapporterna meddelar att många var imponerade över uppnådda resultat gällande produktivitetsförbättring och kanske främst hur den kollektiva laginsatsen varit det som gjort detta möjligt. Moelvens representanter framhöll att de önskat att samtliga medarbetare kunnat vara med och fira triumfen på plats i Stockholm. Säkerligen blev det ett efterföljande kalas på enheten i Värmlandsbro … Smörgåstårta är min kvalificerade gissning!

Som från alla goda exempel finns det alltid mycket att lära och jag hoppas att många av er läsare redan nu har anmält er till Lean Forum Byggs årsstämma den 18e maj i Stockholm, då Moelven ByggModul kommer att presentera sitt arbete. Anmäler dig gör du här.

En viktig beståndsdel som jag sett i detta och andra lyckade förändringsarbeten är den betydelse som gruppen har för motivationen att fortsätta att förbättras. Vi människor påverkas kraftigt av den lilla primära enhet som vi tillhör. Det är kollegorna i vår närmaste omgivning, de vi arbetar mest med, som påverkar oss mest även om avdelningen, enheten, företaget eller koncernen har uppsatta mål och visioner. Därför är det oerhört viktigt att etablera ett ägandeskap för förbättringsprocessen i de mindre grupperna, till exempel i ett arbetslag eller kring en arbetsstation. Det är först då som systematiskt förbättringsarbete blir en kontinuerlig och naturlig del av det dagliga arbetet.

En annan lärdom är alla medarbete som på förhand inte kommer att tro att detta är något för dem. Mitt råd är att, istället för att lägga tid och kraft på att övertyga dessa, stötta och utmana dem som redan är intresserade; med bollen i rullning händer det saker … Som sagt, gruppens betydelse för motivationen är stark.