Äventyret ”down under” tog mig vidare från Nya Zeeland till Australien och Sydney. Där träffade jag under denna andra del av resan en person som håller på att bygga upp ett center för moderna metoder inom byggandet. De ska bland annat undervisa ingenjörsstudenter och satsningen sker i samverkan med företag för att verkligen få fart på spridningen.

I Australien är effektiviseringen inom byggbranschen ganska undertryckt, de arbetar väldigt traditionellt och löser det mest ”on site”. Det finns ändå ett tydligt intresse inför möjligheten att effektivisera processerna, bland annat med ett koncept för färdiga väggelement med fasad och allt; det rör sig ofta om skyskrapor så de ska lyftas upp 30-40 våningar …

De är dock som sagt fortfarande på försökstadiet med sina experiment kring nya tekniker. Det finns ännu inte någon etablerad industri inom området så de är fortfarande öppna för influenser vilket gör det hela ännu intressantare. De har precis etablerat den första fabriken för korslimmat trä, strategiskt och logistiskt korrekt placerad mitt emellan Sydney och Melbourne.

Nu gäller det för dem att få branschen att förstå att de kan tjäna pengar genom industriellt byggande, något som borde lyckas då de har bra fart i byggsektorn och är positiva till effektiviseringar. På centret jag nämnde inledningsvis saknar de egna resurser varför de även försöker locka till sig krafter från västvärlden med tvååriga utbytesavtal för lärare och forskare. Någon som är intresserad?