Lean handlar om effektiva (läs smarta) processer och för det krävs det tydlig kommunikation och tydlig ansvarsfördelning i samspel med ett coachande ledarskap. Precis som Maja Modigh skrev i sitt förra inlägg så behöver vi förstå de samverkande parterna bättre. Jag håller helt och hållet med, men vill samtidigt trycka på det egna ansvaret som vi inte får glömma bort i diskussionen: Vad kan JAG göra för att förbättra kommunikationen, samarbetet, resultatet, säkerheten på arbetsplatsen med mera? Det är en fråga som vi behöver ställa oss själva (oftare). Med Lean kommer ett tydligt eget ansvar och förväntningar på att den enskilde individen agerar när så krävs och löpande bidrar till ett ständigt förbättringsarbete. Om vi alla fokuserade mer på hur vi själva kan bidra så skulle vi nå framsteg fortare tror jag.

När det gäller coachande ledarskap så tänker jag på det Nicklas Häggström skrev i ett inlägg nyligen om att han som ledare mer ska föregå som gott exempel genom att koppla ner mer under ledighet, det vill säga visa sina medarbetare att det faktiskt är OK att ta semester. Måste vi alltid vara tillgängliga i våra roller på jobbet så arbetar vi troligtvis fel, ingen är oumbärlig. Det är en kombination av både mindfullness och workfullness. Ofta när vi pratar om att vara här och nu så tänker vi kanske främst på det privata, men att även vara här och nu på arbetet – så kallad workfullness – är något som vi behöver bli bättre på. Sätt tydliga gränser mellan jag som person på arbetstid respektive jag som person på fritid.

För något år sedan gjorde Telenor en ganska rolig film kring hur många beter sig på jobbet med tanke på sociala medier där vi ständigt är tillgängliga. Filmen är ett experiment på hur det skulle se ut under ett möte om vi IRL gjorde allt det där vi gör i smyg i mobilen. Tänk på att den föredragande i filmen inte har en aning om att de ingår i ett experiment. Har du inte sett den så rekommenderar jag dig att se den här, du kommer att få ett gott skratt – jag lovar!

Ännu ett verksamhetsår i Lean Forum Bygg är till ända och nästa vecka stundar vårt årsmöte där vi redogör för året, men där vi även kommer att få lära känna vinnaren av Årets Lean-byggare: Moelven Byggmodul i Värmlandsbro. Det ska bli intressant att lyssna till deras resa, då de var nominerade redan förra året och har vässat på sitt arbetssätt sedan dess.

Själv befinner jag mig i ingemansland just nu efter att ha sagt upp mig från mitt jobb. Jag har valt att stanna upp i livet och fundera över vad jag vill. Det var läskigt till en början men just nu känner jag att livet är fullt av möjligheter och jag känner mig så fri. Efter två år i styrelsen kommer jag även att lämna över stafettpinnen till nästa ordförande och ber att få tacka för visat förtroende!