I veckan som gick var jag på en projektledarutbildning där en av dagarna fokuserade på ledarskap och där gick min Lean-ådra igång rejält. Jag tycker det är svårt att säga exakt vad som är ett ”Lean ledarskap”, det beror så mycket på förutsättningarna – eller kanske jag skulle kunna säga att ett Lean ledarskap är ett situationsanpassat ledarskap. Det är något som även Bozena Poksinska, ”Lean- och ledarskapsforskare” (min egengjorda titel), vid Linköpings universitet är inne på.

Detta är något som Petter Stordalen är ett bra exempel på med tanke på den resa han gjort. Fråga vem som helst som jobbar inom Nordic Choice Hotels vad högsta chefen heter och de svarar sannolikt Petter Stordalen – trots att det gått många år sedan han hade en traditionell chefsroll … En naturlig Lean-ledare?

Ok, om jag tänker att ett Lean ledarskap är ett situationsanpassat ledarskap, hur anammar jag då det? Det finns några verktyg som är typiska vilket många av mina Lean Forum Bygg-kollegor tidigare varit inne på. Exempelvis att du skapar ett klimat där medarbetare tillåts implementera idéer eller att hitta sätt att arbeta med ständiga förbättringar. Även kommunikationen är ett viktigt verktyg och här kommer den där ledarskapsutbildningen in igen.

Hur kan du som ledare kommunicera till dina medarbetare på ett prestigelöst och tydligt sätt? Vi gjorde ett antal övningar kring kommunikation där en av övningarna gick ut på att träna på ”Jag-budskap”, alltså att säga ”Jag hänger inte riktigt med på vad du säger, vill du förtydliga?” istället för ”Du pratar otydligt”. Det låter kanske självklart men det är verkligen inte självklart för alla. Dessutom är det inte bara chefer som hade mått bra av att träna på ”Jag-budskap”, det gäller även medarbetare i sin dagliga kommunikation.

Jag ska nog skriva ut några klassiska ”Du-budskap” i fikarummet, kan tänka mig att vara den där ”jobbiga” medarbetaren som sätter igång en givande övning på fikarasten. Kanske jag ska börja med att fråga: ”Jag behöver öva mig lite på ’Jag-budskap’, är det någon som vill hjälpa mig?”