Sommar och semestertider närmar sig med stormsteg och de aktiviteter som inte hunnit slutföras på årets första halva är nu redan överförda till höstens planering. Det blir något för oss att ta hand om när vi återvänder utvilade och uppladdade efter semesterns lediga dagar. Det är planen, eller hur? Men, i ärlighetens namn, går våra tankar och förberedelser i huvudsak verkligen ut på att vi de facto ska vara lediga och mestadels overksamma? Är det inte snarare så att vi siktar på att få ut maximalt av denna period?

Av den anledningen görs vanligtvis storslagna planer med aktiviteter och uppgifter hemmavid som inte hunnits med under de delar av året som vi arbetar och som nu ska adresseras när semestern lediga dagar äntligen är här. När önskelistan på vad vi vill hinna med är klar omfattar den sannolikt även en del personer och platser vi vill besöka, nu när vi plötsligt fått så mycket tillgänglig tid att fördela. Som säkert också några av dina vänner och kollegor kommenterat lite skämtsamt: “Det ska bli skönt att komma tillbaka till jobbet så man får tillfälle att vila upp sig lite!”

På grund av – eller tack vare – detta vill jag framhålla att vi borde applicera våra kunskaper från förändringsarbete och prioritera våra åtgärder så att vi väljer projekt som ger omedelbar effekt, gärna något som förenklar eller förbättrar våra liv under hela året. För mig personligen handlar dessa projekt ofta om att förbättra någon form av förvaring i hemmet, vilket är ett ständigt pågående projekt.

För att sprida inspiration och goda idéer så utlyser jag härmed en tävling för er kära läsare gällande tips på vardagsförbättringar. Beskriv kortfattat era förbättringstips i kommentatorsfältet (på LinkedIn eller Facebook) så utser jag en vinnare som får ett (såklart!) förbättringsorienterat pris på posten. Dessutom blir vi, följare av Lean Forum Bygg på sociala medier, alla vinnare med förhoppningsvis många bra och givande gratistips.

Ha nu en riktigt härlig och lagomt aktiv sommarledighet när det blir dags för det!