Det drar ihop sig mot sommartider och själv har jag faktiskt redan haft en vecka ledigt. Vi flög till Nice för att njuta av den franska rivieran och på flygplatsen vid avresan fick vi möjlighet att checka in allt bagage, inklusive handbagaget. Det var otroligt smidigt och behagligt att inte behöva släpa på någonting.

Sedan började oron komma krypande; skulle väskorna komma fram? Med precis allt incheckat skulle vi stå ganska ”nakna” om bagaget av någon anledning inte dök upp. Inte blev det bättre av en 40 minuters försening redan från start och inför mellanlandningen i Amsterdam hade våra ursprungliga 60 minuter för bytet minskat till 20. Vi lyckades springa mellan terminalerna och hann med vår anslutning, men hur hade det gått för bagaget?

Det blev en ganska nervös andra etapp, men när vi landat i Nice så kom allt vårt bagage på bandet i perfekt skick. Då slog det mig vilken fantastisk logistik de måste ha på dessa flygplatser för att klara av detta på så kort tid! Inom Lean pratar vi återkommande om bilindustrin och tar ofta exempel därifrån, men det finns nog en hel del att hämta inom flygbranschen.

Här finns dessutom en intressant koppling mellan Lean och digitalisering; den automatiska scanningen och sorteringen är en förutsättning för att allt ska löpa på så snabbt och smidigt; för att digitalisera effektivt krävs det en stabil process från start. Flödeslogistiken och den till stora delar digitala hanteringen skulle åtminstone jag gärna titta närmare på – och den fungerade för övrigt lika bra på hemresan trots mellanlandningen på Charles de Gaulle!