På Lindbäcks Bygg har vi varit på resa till San Fransisco och besökt San Fransisco Bay Area där vi talat med bland andra Terner Center om ”Affordable Housing and Urban Policy”. Området runt bukten har de högsta byggkostnaderna i hela USA, något som gått så långt att det påverkar regionens tilväxt. Med Silicon Valley och jättar som Google och Facebook innebär det ett stort problem, det finns människor som på grund av boendekostnaderna måste pendla upp till tre timmar per dag – enkel väg. Det här är en reell risk också för Sverige med allt dyrare byggen, det kan bli något som hämmar landets tillväxt.

På den positiva sidan är detta en bra grogrund för smartare, snabbare och effektivare produktion, det vill säga Lean och industriellt byggande. Det finns ett stort intresse för våra metoder ”over there”, där vi som land har mycket att dela med oss av. Vi har en bra och långsiktig kultur för att möta dessa utmaningar och det var verkligt spännande att utbyta erfarenheter på plats, att tala med alla aktörer – från bostadspolitiker till producenter och boende. Det är också just denna helhetssyn som gör att jag tror att de till sist kommer att knäcka problemet.

I det sammanhanget känns det också rätt att knyta an till nästa veckas stora event, utdelandet av stipendiet på 30.000 kronor till Årets Lean-byggarstudent. I San Fransisco är de duktiga på att tala om framtiden och vad som driver utvecklingen. Här kommer dagens studenter och framtidens ingenjörer in, de som tänker i system, ser helheten och vill arbeta smart och effektivt. Du som studerar – eller ska studera – se till att göra ditt examensarbete inom Lean Construction eller industriellt byggande. Det här priset kommer bara att växa!