Jag har varit med om en verkligt häftig grej, jag har blivit ”jobbskuggad” som en del av ett ledarskapsprogram. Under en hel dag har jag haft en ledare från en konkurrentfirma i hasorna. Det var jättespännande med tanke på hur man själv uppfattar sig som ledare kontra hur man uppfattas av andra – vilket naturligtvis skiljer sig en hel del. Det var väldigt nyttigt att ha honom med som en fluga på väggen vid alla möten och alla aktiviteter, utan att kommentera, ständigt antecknande.

Återkopplingen kom vid slutet av dagen, vilket var ganska läskigt … Vad skulle han tycka om det jag gör, hur skulle han själv få ut något av dagen? Förmodligen var det lika läskigt från hans sida dock – måste vara svårt att komma från en annan verksamhet utan att veta vad han bör eller inte bör titta på, men samtidigt en bra övning i att lära sig se. Rekommenderas varmt, både som fluga och att bli ”utsatt” …

När man som vi jobbar med Lean så handlar det normalt till stor del om metoder och olika typer av strategier. I det här fallet handlar det mer om hur du beter dig Lean, om du har ett beteende och agerar på ett sätt som påverkar andra att bli mer Lean (eller inte). Vad vi söker är ett coachande ledarskap där du kommer med frågor istället för lösningen. Som övning betraktat både utmanande och nyttigt.