God fortsättning kära läsarskara, hoppas att ni haft en härlig julledighet och att ni fått en bra start på det nya året. Nytt år och nya möjligheter tycks många resonera och ser årsskiftet som startskottet för bot och bättring på allehanda områden. Fascinerande att nyårskonceptet med vällagad mat, bubbel och fyrverkerier tycks framkalla mål och ambitioner om uppgraderade varianter av oss själva, liksom det faktum att viljan och ambitionen infaller vid tolvslaget.

Ur ett Lean-perspektiv är det en mer eller mindre omfattande nulägesanalys och målformulering som ägt rum. Är det uppsatta målet SMART (Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt, Tidsatt) så är önskat utfall åtminstone definierat och då återstår att finna vägen till målet. Talesättet ”Ett mål utan en plan är bara en dröm” poängterar vikten av ett strategiskt angreppssätt.

Utvecklingsdrivna som ni kära läsare med stor sannolikhet är, så förmodar jag att era mål för förbättring ständigt uttrycks i plural och att ni för merparten av dem har uppgjorda planer. Med inställningen att allting alltid går att förbättra så växer utmaningen när du tar dig an något som redan är bra – men så gör även tillfredsställelsen när du lyckas.

Personligen avger jag inga nyårslöften utöver att jag utlovar att inte utlova något detta år heller, ett standardiserat icke-löfte som jag planerar att återanvända även nästa år eftersom det bättre passar mitt synsätt om att förbättring måste ske konstant. Idag, i morgon och alla andra dagar ges vi möjligheten att slå nya förbättringsrekord, så varför begränsa det till en specifik kalenderdag?

När vi konstant håller ögon och sinne öppna för förbättringar så sker problemlösningen ibland spontant. Alternativa lösningar – nya användningsområden eller nya angreppssätt – kan plötsligt uppenbara sig utan att du planerat för det. Ett exempel på detta ur min vardag var när julprydnaderna skulle returneras till sin förvaring på vinden och jag plötsligt insåg att jag där uppe i halvmörkret funnit en potentiell lösning på mysteriet med omaka/försvunna strumpor i samband med tvättning. Utvärdering pågår men de preliminära testresultateten pekar på succé …

Ha en fortsatt trevlig dag och lycka till med dagens förbättringsjakt!