Nu ska det handla om skridskoåkning, åtminstone inledningsvis, för här i helgen spände jag på mig långfärdsskridskorna. Det var en av de första gångerna som det fanns is i trakten och det gäller att passa på när den väl lagt sig. Sedan gäller det också att ha kontroll på isen så att den verkligen håller när man ger sig ut, men där finns det många bra israpporter att hämta på internet.

Det slog mig att denna form av skridskoåkning verkar vara ett mellansvenskt fenomen, i alla fall får jag det intrycket när jag talar med vänner i norr respektive söder. Kanske är det så att det är för kallt längst upp och för tunn is söderut? Hur som helst så verkar det inte vara samma utbredda folknöje som i Mellansverige.

Fler borde dock få tillfälle att uppleva känslan, hur isen kluckar så vacker och sjunger vid varje skär, det är en ytterst mäktig upplevelse. Fridfullt och naturligt lugn, den fullständiga känslan av flow när tiden står stilla och du bara flyter fram utan ansträngning – vips är du framme vid målet. Där slog det mig: Det här är Lean när det är som bäst i en välfungerande verksamhet!

Nu hoppas jag på snö också. Jag tror att det kan finnas en hel del Lean att uppleva där med …