Inledningsvis i dagens logg skulle jag vilja lyfta det lilla goda i vardagen – och hur viktigt det är. Ni som inte gjort det än, läs gärna min kollega Cecilias logginlägg förra vecka, det här är lite på samma tema. Ofta när vi arbetar med Lean så fokuserar vi på avvikelser liksom uppföljningar för att lära oss vad som blivit rätt, men framförallt vad som gått fel. Farför inte fokusera mer på det positiva?

På Lindbäcks Bygg har vi infört Dagens Höjdare i vår dagliga styrning. Efter självklarheter som säkerhetsarbetet, leveransprecision och medarbetarskap med mer så frågar vi om Dagens Höjdare. Vem kan lyfta något som var lite extra positivt från gårdagens arbete?

Det kan tyckas som en omväg för att lyfta något trevliogt, men det är mer än så. Förutom att det alltid är inspirerande att få dela med sig av något positivt så är det även en form av styrmekanism. Alla som arbetar och får höra om Dagens Höjdpunkt vill i sin tur uppleva och dela med sig till nästa gång, de vill göra/vara med om något lika bra. Det är mycket psykologi i det här; det är inte bara lustfyllt och trevligt, det är kraftfullt också.

”Glädjen-i-det-lilla” är som sagt något jag delar med Cecilia och säkert många fler i styrelsen. Något annat och mycket större som vi också delar är tillkännagivandet av Årets Lean-byggare – en riktig höjdpunkt alla kategorier med prisutdelning vid galan Årets Bygge i Stockholm den 19 mars!