Så är det snart dags för december och av någon anledning skruvas tempot alltid upp. Alla har mycket att göra och allt verkar hända samtidigt – från julplanering och Luciafirande till avslutningar – och på det kommer förkylningar och VAB kombinerat med allt jobbrelaterat som måste vara klart till årsskiftet.

Det var likadant på mitt tidigare jobb, där vi tog in en effektivitetskonsult för att styra upp hur vi arbetade. Att bli än mer effektiv tyckte jag lät lite läskigt; min association var att vi skulle få metoder för att klämma in ännu mer och lära oss att jobba snabbare … Hennes första trick var istället att lära oss att ta kontroll över vår inbox och kalender – och boka in egentid för eget arbete och reflektion!

Inte minst i stressade tider och vid akuta situationer är det en viktig del av lösningen, se alltid till att ha egentid inbokad. Att vara bokade hela dagen mellan åtta till fem är varken smart eller effektivt, att vara uppbokad är inte ett tecken på att du kan leverera utan snarare ett tecken på dålig förmåga att planera och prioritera.

På din egentid ska du planera in dina möten, men inte för många. Lär dig också att läsa dina mejl regelbundet, men inte konstant. Att tappa fokus bara för att svara snabbt är ineffektivt, gå igenom mejlen regelbundet men inte varje sekund. Det ska vara du själv som styr över din dag, inte det som kommer in i inboxen.

Vi måste avsätta tid för reflektion och planering för att inte springa efter alla bollar – eller, ännu värre, efter fel bollar. Det är då skygglapparna, tunnelseendet och stressen kommer, samtidigt som vi springer allt snabbare. Det låter enkelt och det rör sig om basala saker, men vi måste påminnas om det. Vi kanske kan påminna varandra? Eller varför inte coacha varandra?