Julen är här och året närmar sig sitt slut, en tid då jag brukar reflektera över året som gått. Vad har varit extra bra, vad kan förbättras och vad kan vi hoppas ska hända under 2019? Givetvis är det ur mitt eget perspektiv, även om den del säkert kan vara branschrelevant. För mig har de extra bra sakerna framförallt handlat om digitalisering, där min kunskap och kännedom kring nya system och metoder har ökat: BEAsts branschstandard, Bluebeam, BIM 360, Dalux, VisiLean, Solibri, SketchUp och PPB för att nämna några.

Förbättringsmöjligheter finns dock inom kommunikationen mellan systemen och metoderna. Dessutom är användandet av dem fortfarande svårt och det krävs nästan experter för varje program. Alla har de sitt eget ”mindset”, du måste lära dig att tänka som programmet vill och lära dig att hitta var de olika sakerna finns. Det är olika logik i var och en och därmed mycket att hålla i huvudet och lätt att blanda ihop.

Vad jag hoppas inför 2019 är att någon ska lyckas förklara varför det inte går att bygga bostäder som folk har råd att bo i så att det kan rättas till. Ur ett Lean-perspektiv: Har vi rätt kvalitet med flödeseffektiva processer genom hela byggprocessen? En annan sak jag hoppas på är att det kommer mer användarvänliga program med likartad logik, en standard som utgår från hur ”vanliga” människor tänker. Ur ett Lean-perspektiv: Automatisering med mänsklig prägel!

Allra närmast hoppas jag dock att kunder, konkurrenter, kollegor och alla andra i nätverket runt Lean Forum Bygg ska få njuta av sin ledighet under helgerna. Å hela styrelsens vägnar ber jag att få önska er alla en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!