Att titta på läget i byggbranschen är alltid intressant. Vi ser tydliga tecken på att vi har flera entreprenörer som drar ner eller slår av på takten. Det är konjunkturen och maknaden som får dem att bromsa, där också Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer visade ett brett fall i januari.

I ett sådant läge är det viktigare än nånsin att ligga snålt med resurserna i sina flöden. Tyvärr är det alltför många företag som inte tycker att de har tid att satsa på Lean i en högkonjunktur – och vid en lågknjunktur har de inte råd. Lean är ett verkligt stöd vid inbromsningar, det är nu vi testar om det vi investerat i tidigare verkligen är verksamt.

Det är också intressant att se hur det här slår i olika verksamheter. Det är de som kan erbjuda det lägsta priset som också kan konkurrera, men det kräver att de har kontroll över sin kostnadsmassa. Det är med andra ord den som som tar bort sina slöserier som har störst chans att överleva. Sedan är det förstås oerhört svårt att säga hur det går med konjunkturen.

Samtidigt har vi i stort sett haft en uppgång i branschen sedan dippen 2009, så det kommer väl inte som någon överraskning med några år av avsvalning. En del tror att det blir långvarigt, andra menar att det finns ljusningar. Visste vi hur det går skulle alla veta vad de skulle göra. Vad vi dock vet är att den som tar bort sina slöserier klarar sig bättre.