Årets Bygge med dess gala till kvällen var en mycket trevlig upplevelse. Det var faktiskt första gången jag var där men det var en kul och god stämning. Det var det även vid middagen med alla våra tre nominerade finalister: NorDan, El-Björn och Lindbäcks Bygg. Det var roligt att se den äkta glädjen hos NorDan när de insåg att de hade vunnit, jag tror inte att de var beredda på det.

Det överlag ett bra arrangemang avtidningen Byggindustrin och deras samarbetspartner. Dessutom är det spännande att se hur Byggindustrin nu byter skepnad från veckotidning till månadsmagasin. Själv tror jag att det kan vara ett bra steg mot den fördjupning som branschen så väl behöver.

Vi fick även förmånen att lyssna till vår bostadsminister Per Bolund strax före middagen och hans tankar kring byggandet och branschen. Han tryckte på att hållbarhet och byggande var viktigt för Sverige och menade samtidigt att byggbranschen inte är så konservativ som många vill ge sken av; här är många innovationer på gång som på flera sätt bidrar till samhället. Per Bolund verkar påläst, seriös och insatt vilket känns bra.

För att avsluta som jag inledde så var det extra roligt med anläggningen i Kvillsfors, som norska NorDan köpte 2011, eftersom de åstadkommit allt detta med ganska små resurser. De har inte gjort några gigantiska insatser men ändå lyckats med sitt Lean arbete. Detta är säkert en av anledningarna att de blev ganska överraskade över vinsten. Är du också nyfiken på NorDan? Välkommen till Lean Forum Byggs årsmöte där NorDan Kvillsfors fabrikschef Cecilia Hedblad Sjölin håller ett föredrag om deras Lean-arbete!