God fortsättning på ett nytt och smartare byggår 2017, fyllt med ettor och nollor! Efter skön  julledighet och återhämtning med nära och kära, och även till slut rejält med snö här i Stockholm så att också vi kom ut i skidspåret, så är det dags att blicka framåt. 2017 är året som ska leda upp till bevis när det gäller förra årets ”buzz word” – digitalisering. Vad står det för egentligen och vad innebär det ur vårt perspektiv i samhällsbyggnadssektorn? Svaret är att ordet omfattar enormt mycket: Från nya vassa digitala verktyg som BIM-modeller och diverse appar i våra telefoner och surfplattor som får oss att arbeta smartare, nya kommunikationsvägar som minskar vår administration, robotar som både mäter och fotograferar på våra byggen till den enskilde människan och kulturen kring förändringar i vårt arbetssätt.

Det är hög tid att vi samlas och enas kring vad digitalisering innebär för oss och vad vi ska fokusera på. Kan vi skapa gemensamma, standardiserade arbetssätt i branschen i samband med utvecklingen så ska vi ta tillfället i akt; vi har sett tendenser och vilja kring detta i de ansökningar som vi fått in till Årets Lean-byggare, vilket känns extra spännande. Lean Forum Bygg strävar efter att nå gemensamma arbetssätt för att sedan vidareutveckla dem tillsammans i branschen.

Den 25 januari klockan 15:00-17:00 är en tidpunkt som jag hoppas du har noterat i kalendern. Då tillkännager vi de tre organisationer som nominerats till Årets Lean-byggare i samband med att vi lanserar den nya upplagan av boken ”Effektivt byggande – utmana dina processer!” på Dome of Visions vid KTH i Stockholm. I den nya upplagan har vi tagit hänsyn till de förändringar som skett i branschen de senaste tio åren och har även fångat upp det senaste inom digitaliseringen. Det är en lättsmält men mycket läsvärd bok för dig som snabbt vill förstå hur du kan komma igång med Lean i din egen organisation. Uppdateringen är gjord av tidigare och nuvarande medlemmar av Lean Forum Byggs styrelse i avstämning med ursprungsförfattare från Swerea IVF.

I samband med lanseringen har vi bjudit in två av medförfattarna; Kajsa Simu, adjungerade universitetslektor vid Luleå tekniska univeristet som kommer att tala om hur människa och kultur påverkas av digitaliseringen, samt Per Öberg, chef över digitaliseringen och VDC på NCC i Göteborg. Per kommer att visa hur de rent konkret arbetar med digitaliseringen, vilket följs upp med en frågestund och diskussioner i ämnet. Seminariet är gratis, anmäl dig via vår hemsida. Vi ses!