Jag tänkte faktiskt knyta an till mitt förra sportrelaterade inlägg. Även om jag är mer en handbolls- än fotbollsmänniska så hörde jag något efter matchen mellan Sverige och Ryssland – där Sverige vann – som gjorde mig glad. Det var i en intervju med målskytten Marcus Berg som det kom en klockren kommentar som jag tycker knyter an till Lean; respekten för varandra, förståelsen av helheten.

Efter att Marcus gjort sitt mål så blev han utbytt och reportern reflekterade lite hur det skulle kunna gå när någon annan kom in. Marcus svarade något i stil med att det inte var något konstigt med det, alla vet – via coachen – exakt vad de ska göra. Det var en kommentar som verkligen visade hur långt Janne Andersson och det svenska landslaget har kommit.

Utan att nämna någon megastjärna vid namn så är det ett tydligt skifte från jaget till laget. ”Vi vet vad vi ska göra på plan” – observera ”vi”. Det här kopplar väldigt bra till respekt, förståelse och helhet. Det är som stenhuggaren när han står och knackar på en enskild sten men ändå ser helheten: ”Jag bygger en katedral”. Marcus är en verklig lagspelare där alla har samma mindset, inklusive coach Andersson.

Det är lite som min förebild Bengan Johansson, den tidigare landslagstränaren i handboll. Time-out i en VM-final innebär normalt att tränaren samlar sina spelare och skriker ut vad de ska göra. Icke så Bengan. Han samlar spelarna och säger ”ni vet vad ni ska göra”. Stort! Det är så det ska fungera, oavsett om det är handboll, fotboll eller någon annan lagsport – eller ett företag. Det är då man vinner.